On the job

ON THE JOB | OORLOGSWINTER DE MUSICAL

dsc_9285

Zoals beloofd, een kijkje achter de schermen. Vandaag neem ik jullie mee in de wondere wereld van theaterland! Oorlogswinter de musical was één van mijn eerste producties waar ik hoofd kap & grime was. Als hoofd kap & grime ben je verantwoordelijk voor alle make-up, kapsels & pruiken van de acteurs voor de voorstelling. Elke acteur moet er natuurlijk tip top uit zien voordat ze op gaan! Maar wat komt er allemaal kijken bij de opstart van een musical voorstelling?

Oorlogswinter de musical, naar het bekroonde jeugdboek van Jan Terlouw. Het verhaal speelt zich af in de winter van 1944-1945. De bijna zestienjarige Michiel maakt de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog mee en raakt gaandeweg betrokken bij illegale activiteiten. Zijn buurjongen Dirk vertelt Michiel dat hij in het verzet zit en met een paar andere jongens het distributiekantoor gaat overvallen. Omdat hij vreest dat het wel eens mis kan gaan, overhandigt hij Michiel een brief. Deze mag Michiel alleen openmaken als Dirk niet terugkeert van de overval. Die nacht echter gaat alles mis. ……Dirk wordt opgepakt en het relatief rustige leventje van Michiel verandert volkomen als hij een enorme verantwoordelijkheid op zich moet nemen. Hij krijgt te maken met de dood, verraad en levensbedreigende situaties. Om zich staande te houden kan hij maar één ding doen: volwassen worden…

De mannen van de techniek zijn altijd als allereerste aanwezig in het theater. Zij bouwen het decor op, in het geval van Oorlogswinter was dat een heel groot projectie scherm. Ze zorgen dat alle props klaar staan en dat de lichten goed hangen. Ook worden alle instellingen getest en de zenders klaargelegd. 

DSCN2614

DSCN2533

Tijdens de opbouw komen wij (kleding & make-up) meestal binnen. De kleedsters pakken de kledingkisten uit en hangen alle kostuums op rekken. Ze zorgen ervoor dat alle kleding in de juist kleedkamers hangen, en op de juiste plek liggen rondom het podium. Zodat alles makkelijk voor het grijpen ligt voor de snelverkledingen tijdens de voorstelling.

DSCN2568

Ik, als grimeur ga richting de kap & grime. Hier pak ik mijn make-up en pruiken kist uit en leg ik alles klaar. Niet alleen voor mezelf maar ook voor de twee stagiaires die elke voorstelling meehelpen. Iedereen heeft zijn eigen spiegel met zijn eigen make-ups voor de rollen die ze moeten grimeren.

DSCN2610

Daarna begin ik met het opkappen van de pruiken. Alle pruiken & andere haarwerken worden na elke voorstelling opnieuw in model gebracht en schoongemaakt. Want na een show dansen, acteren en meerdere malen worden op en af gedaan ziet het er natuurlijk niet meer piekfijn uit. De lijmresten van de vorige keer worden verwijderd en alles wordt opnieuw geborsteld, gelakt en vastgezet.  

DSCN2617 DSCN2633  

Tegen de tijd dat ik klaar ben met alle voorbereidingen druppelen de eerste acteurs binnen. Zodra iedereen gesetteld is in zijn of haar kleedkamer beginnen we met het kap & grime schema. Elke acteur komt op volgorde van handigheid binnen. Tijdens het kap & grime schema kleden de acteurs, die niet in de stoel zitten, zich om. Ze laten zich zenderen en gaan inzingen. 

485807_365025066872160_647468843_n

Het is een geoliede machine, iedereen focust zich op zijn eigen department en voert z’n taken uit. Tussendoor eten we gezamenlijk en wordt iedereen verwacht op het podium voor een warming up. Na het warming up-en en het eten komen de acteurs de kap & grime binnen voor de laatste checks. Lippenstift wordt bijgewerkt, de pruiken worden vastgezet en de snorren en baarden worden met speciale huidlijm opgeplakt.

DSCN2605

En er is natuurlijk altijd tijd voor een dolletje! ;) Als iedereen klaar is wordt de on stage bag gepakt en er gaat van alles mee backstage. Haarlak, borstels, puntkammen, schuifspeldjes, elastiekjes, pookjes, huidlijm, pruikenbollen, kwasten, make-up, poeder, gel, veiligheidsspelden, pleisters, schaar, doekjes, water. Noem het maar op! We moeten op alles voorbereid zijn. Er kan tijdens een voorstelling van alles mis gaan. Snorren kunnen los komen te zitten, kleren kunnen kapot gaan,  kapsels kunnen los raken, mensen kunnen zich bezeren. Maar los van wat er mis kan gaan hebben we ook veel snelwissels tijdens de voorstelling. Veel acteurs spelen dubbelrollen en moeten dan van de ene pruik naar de andere, volledige andere outfits en lippenstift wissels. Soms in minder dan 20 seconde.

148759_396642293710437_167079095_n

538354_396642403710426_1732701765_n

En weer is daar dan de geoliede machine. Met vier man staan we klaar. Twee grimeurs en twee kleedsters. De actrice gaat staan, haar kleding wordt vliegensvlug omgewisseld, nieuwe sieraden worden omgehangen en haar schoenen verwisseld. Ik haal ondertussen de oude pruik los en leg die neer op een al klaar gezet stoeltje. Mijn assistent staat vervolgens al klaar met de nieuwe pruik en geeft deze van achter aan. Ik check of de pruik recht zit en geef haar dan een seintje. Zij zet de pruik van achter vast en ik van voor. Ik draag backstage altijd een make-up belt om m’n middel. Hierin zit elke voorstelling op de zelfde plek een spiegeltje, een reinigingsdoekje en een nieuwe kleur lippenstift. Ondertussen als wij de actrice helemaal in een nieuw jasje steken stift zij haar lippen bij. En binnen minder dan 20 seconde is ze weer klaar om op te gaan. Elke voorstelling weer gaf dit een enorme kick, als ontlading high five-de we dan ook altijd. Deze wisseltruc deden drie keer per show. Een enorm compliment voor de actrice en voor ons als backstage medewerkers was als mensen in de zaal niet door hadden dat er een dubbelrol werd gespeeld. Dan hadden we allen ons werk goed gedaan!

DSCN2607

Als de voorstelling is afgelopen worden alles acteurs ontdaan van hun pruiken, snorren, baarden en make-up. Alle kisten worden weer ingepakt en in no time is het hele decor verdwenen. Kijk wat een teamwork ^ de pruik van de hoofdrolspeelster wordt met drie man, uuhm vrouw ;) sterk in de carmenset gerold zodat deze weer klaar is voor de volgende voorstelling. Het is natuurlijk altijd mega gezellig in het theater maar na een werkdag van 10 á 12 uur wil iedereen altijd weer zo snel mogelijk naar huis.

Tijdens de tour ben je een soort van familie van elkaar (theater familie zoals we dat in het vak ook wel noemen). Je ziet elkaar meerdere keren per week, speelt voorstellingen tijdens de feestdagen, hotelletje in, bed & breakfast uit, avondjes stappen en andere gezamenlijke activiteiten. Na meer 80 voorstellingen van Oorlogswinter de musical zat de tour erop. We speelde onze laatste voorstelling, ontvingen een daverend applaus en er vloeide veel tranen. Op naar een nieuw avontuur!

Hier nog wat bewegende beelden waarin je mij aan het werk ziet.

En een rondleiding backstage.

Oorlogswinter de musical is helaas niet meer te zien in de theaters. Wel speelt de nieuwste musical, De Tovenaar van OZ van het NJTM, nog in verschillende theaters bij jou in de buurt. Klik hier om kaartjes te bestellen. 

Previous Post Next Post

5 Comments

 • Reply Fion 12 maart 2014 at 12:24

  Wakker jij de heimwee maar weer aan !
  ;-)

  • Reply Fion 12 maart 2014 at 12:25

   Die foto van Hans is trouwens leuk.

   • Reply Thessa 12 maart 2014 at 12:44

    Sorry! :)

    Ja die foto is leuk he? Gekke Hans!

 • Reply LIFE LATELY | MEI #1 | Single and the City 6 mei 2014 at 18:48

  […] de shoot moest ik meteen de auto in op weg naar een etentje. Uit de musical productie Oorlogswinter de musical is een hechte vriendengroep ontstaan. Al zeker drie jaar lang trekken we met elkaar op. Toen we […]

  • Reply http://www./ 28 februari 2017 at 19:07

   …invece di politica, promuovete la figa, avete rincoglionito questo paese, discorsi, discorsi e discorsi,….basta, almeno quando aprite la bocca sapete di che cosa parlate? le cose sono due: o sieti rincoglioniti voi o voi anche gli politici o unica fica li e, campo dall’orto,cazzo di nome cia’ ??????????????

  Leave a Reply