Columns

COLUMN | LICHAAMSTAAL

lichaamstaal-2

GASTBLOG | Geschreven door: Bernadette

Afgelopen weekend zat ik in de kroeg om de hoek een pilsje te drinken met een paar vriendinnen. Een gezellige, kleine kroeg waar iedereen elkaar kent en waar iedereen altijd zichzelf is en zichzelf kan zijn. Een paar hangtafels verderop had een groepje mannen groot plezier. Al snel ontdekten we dat het over ons ging. Onder invloed van een paar pilsjes was de subtiliteit heel erg ver te zoeken, en hadden ze een geanimeerde discussie waarbij door het ongegeneerd wijzen en kijken naar ons duidelijk was wat het onderwerp van discussie was. Eén van de mannen was niet echt betrokken bij de discussie, maar was wel duidelijk aan het flirten. Hij keek me recht in mijn ogen, en als ik dan terugkeek draaide hij zijn ogen weer weg.

Wat me opviel was zijn open en vrolijke blik en vooral zijn mooie ogen. Jazeker, dat doet wel iets met me. Ik speelde het spelletje mee, en begon ook naar hem te kijken en al snel konden we dat niet meer volhouden en begonnen we beide te lachen. Hij liep naar de bar, bestelde twee biertjes en kwam naar me toe lopen. Ik wist dat het hem om mij te doen was. Keek plotseling de andere kant uit terwijl ik voelde dat mijn gezicht steeds roder werd. Of dat van het bier kwam of van iets anders, laat ik even in het midden. Ik wachtte op het horen van zijn stem, en natuurlijk ook wat hij zou zeggen. “Hoi, ik ben Peter. Heb je zin in een pilsje?”. Ik keek op en zag hem staan. Een beetje verlegen, lange man met twee pilsjes in zijn hand. Om een lang verhaal kort te maken: We raakten aan de praat, en ik moet zeggen dat ik een heerlijke avond gehad heb. Ik zal jullie niet vervelen met de verdere details…

Lichaamstaal, en dat blijkt maar weer uit het voorgaande, is zo ontzettend belangrijk. Je kunt van een (veilige) afstand vaak al lezen wat de ander wil. Want het blijkt dat flirten bij velen nog steeds erg griezelig is, bang om afgewezen te worden. Als je goed de lichaamstaal kunt lezen, is er al heel wat overwonnen en ben je in staat om gemakkelijker op iemand af te stappen of om een gesprek aan te knopen met iemand die naar jou toekomt. Je weet immers al wat je van elkaar wilt. En dan heb ik het niet over direct de koffer in duiken, maar meer een gesprek met elkaar aanknopen om af te tasten of er aanknopingspunten zijn om ‘verder’ te gaan. Als er eenmaal sprake is van een gesprek, is de eerste ‘angst’ vaak al overwonnen. Maar dan nog blijft de lichaamstaal belangrijk.

lichaamstaal-1

Het échte leven.

Flirten kun je op verschillende manieren, dat weten we allemaal. Denk maar eens aan flirten via sms, via Facebook, chat of ander medium. Dat is de relatieve ‘veilige’ kant van het flirten. Je kunt je dan verschuilen achter het internet. Persoonlijk vind ik dit een erg spannende manier van flirten, omdat je vaak nét even wat verder gaat dan in real life. Er kleven ook nadelen aan, zoals misverstanden door verkeerd begrepen berichtjes.

Maar er bestaat, naast een virtueel leven, nog steeds zoiets als het échte leven, mensen in de ogen kijken, gewoon een gesprek hebben waarbij je elkaar kunt zien. Jammer genoeg zijn veel mensen deze optie vergeten. Maar voor diegene die nog steeds bij machte zijn om de iPhone, de iPad en andere iDingen even aan de kant te leggen, ligt daar een hele nieuwe wereld open: Het échte leven.

Ok, misschien een beetje sarcastisch. Ik wil eigenlijk alleen maar zeggen dat flirten via social media spannend is, maar kan ook heel snel verkeerd opgevat worden. Wat ik daarin mis is de lichaamstaal die de context van woorden duidelijker kan maken. Wist je dat lichaamstaal heel veel kan zeggen over iemand? Of je nu contact zoekt met iemand voor een date, of gewoon om te flirten, of voor zakelijke doeleinden zoals een sollicitatie, lichaamstaal zegt enorm veel over de persoon die je tegenover je hebt. Aan de andere kant zegt lichaamstaal natuurlijk ook heel veel over jezelf!

Lichaamstaal als basis voor het flirten.

Er is inderdaad veel lef voor nodig om te flirten, maar lichaamstaal kan jou helpen om je zekerder te voelen, over jezelf en over de ander. Natuurlijk zijn dit niet alle opties van de lichaamstaal, maar geeft je wel een heel goed idee over wat je er mee kunt bereiken:

Oogcontact.

Door het hebben van oogcontact kun je elkaar al heel veel vertellen. Als jullie ogen elkaar kruisen, en de ander begint dan te glimlachen, betekent dit dat hij waarschijnlijk interesse heeft om verder kennis te maken. Vergeet natuurlijk niet om zelf ook vriendelijk en vooral spontaan terug te lachen. Voila, tijd om een praatje te gaan maken!

Ook tijdens een gesprek kunnen de ogen hele nuttige informatie bieden. Het is wetenschappelijk bewezen dat van beide kanten de pupillen groter worden als de gesprekspartner een aantrekkelijk persoon is. Doe hier je voordeel mee!

Houding.

Kijk eens kritisch naar je eigen houding. Loop je constant gebogen en ben je altijd de stoeptegels aan het bestuderen? Dat getuigd niet van veel initiatief, laat staan zelfvertrouwen. Schouders recht, hoofd omhoog en kijk vol zelfvertrouwen de wereld in. Deze lichaamstaal kun je natuurlijk ook gebruiken in het beoordelen van de ander. Heeft hij altijd de armen over elkaar, gekruiste benen en vaak gebalde vuisten? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een gesloten persoonlijkheid, iemand met een hele hoge en dikke muur om zich heen.

Elkaar aanraken.

Elkaar aanraken is ook een vorm van lichaamstaal. Ik bedoel dan natuurlijk het aanraken van elkaar op neutrale plekken. Als je iets in zijn oor wilt zeggen, door bijvoorbeeld hele harde muziek, maak daar dan gebruik van en lege even heel ongedwongen je arm om hem heen, of een hand op zijn schouder. Let hierbij goed op de reactie! Is deze niet afwijzend, dan kun je dit nog een paar keer herhalen om de spanning een beetje op te voeren. Let er wel op dat dit ongedwongen moet gebeuren, op een hele natuurlijke manier.

Tot slot…

Als je binnenkort in een bar zit, of op een terrasje, zoek dan voor jezelf eens een stelletje uit die met elkaar zitten te praten. Let daarbij goed op de lichaamstaal die ze uitzenden naar elkaar. Erg leuk om te zien, en zeer leerzaam!

 

 

De schrijfster van deze column, Bernadette, is één van de initiatiefneemsters van de website Vrijen doe je zo! Eenplatform voor jong en oud, beginner en gevorderde, single of gebonden, waarin zonder taboe informatie wordt gegeven over flirten, daten, relaties en over seks.
 
 

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply