Personal

HOOGGEVOELIG ZIJN

f61652486aedc28cf1c1201e1789f507

Hooggevoelig, misschien heb je er wel eens eerder gehoord. Of ken je iemand in je omgeving die dat is. Iemand die hooggevoelig is voelt stemmingen en situaties heel goed aan. Maar wat is hooggevoeligheid nu nog meer precies? Daar ga ik je vandaag iets meer over vertellen. Ik ben namelijk zelf, samen met 20% van de wereldbevolking, hooggevoelig. Of zoals ze het ook wel noemen een High Sensitive Person (HSP). 

Wat is hooggevoeligheid precies? Wanneer ben je een hooggevoelig persoon en hoe ga je hier vervolgens mee om?

Hooggevoeligheid is anders.

Meestal vinden we het ontzettend ontroerend of  misschien wel schattig als je een vriend of vriendin een paar traantjes wegpinkt bij een romantische of treurige film. Maar waar ligt de grens tussen het ontroerend vinden of vinden dat de ander een enorme softie is?

Waar jij geen traan om zou laten is voor een ander juist de trigger om deze te laten vloeien. De een is ongevoelig, de ander gevoelig of wordt overgevoelig genoemd. En, wat nu als je in plaats van overgevoelig hooggevoelig bent? Wat is dat en hoe kan de hooggevoelige persoon hiermee omgaan?

12ed0f703e916e48ac4ba1643927487d

Wat is hooggevoeligheid?

De Amerikaanse Elaine Aron is de grondlegster van de term ‘High Sensitive People (HSP)’. Zij heeft meerdere boeken geschreven over hoe je als HSP jezelf staande kunt houden in relaties, op je werk en hoe ouders hun hooggevoelige kinderen het beste kunnen begeleiden tijdens de opvoeding. Zij schrijft dat je HSP’s kunt herkennen aan de volgende kenmerken en ik kan me daar ontzettend goed in vinden: 

 • Ze zijn opmerkzaam en aandachtig.
 • Voelen stemmingen van anderen en sferen goed aan.
 • Ze hebben tijd nodig om alleen door te brengen.
 • Ze nemen gedetailleerder, subtieler en intenser waar.
 • Zijn erg gevoelig voor prikkels van buitenaf; vaak voelen HSP’s zich hierdoor niet op hun gemak.
 • Hebben meer moeite en meer tijd nodig om indrukken te verwerken.
 • Hebben een diep en rijk innerlijk leven; dromen, fantaseren en overwegen veel.
 • Worden meer dan gemiddeld geroerd door natuur, kunst en muziek.
 • Eigen emoties en emoties van anderen worden intenser ervaren.
 • Hebben moeite met planning en het verkrijgen van structuur.
 • Kunnen verlegen overkomen maar zijn dat veelal niet.
 • Zijn vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch.
 • Functioneren minder goed als ze geobserveerd of geëvalueerd worden.
 • Zijn vaak zorgzaam en anticiperend op behoeften van anderen; moeite om grenzen aan te geven.
 • Hebben relatief meer en sneller last van stress, spanning en fysieke klachten zoals hoofdpijn, allergieën, maag/darmklachten, chronische vermoeidheid etc.
 • Lopen groter risico op stemmingswisselingen, depressiviteit, angsten en verslavingen.
 • Ze vinden kwaliteit en bevrediging van het werk zeker zo belangrijk als wat je ermee kunt verdienen.

De voor- en nadelen van HSP:

HSP’s zien meer dan anderen en hebben vaak en sneller door wat er speelt tussen mensen. Ze voelen stemmingen aan en hebben vaak aan een half woord genoeg. Je kunt dit nog sterker in je voordeel trekken als je leert direct te communiceren vanuit het gevoel. Een nadeel is wel dat er allerlei dingen naar binnen denderen zoals negativiteit en botheid van andere mensen. Een hooggevoelige raakt daar eerder door van slag en heeft tijd en rust nodig om alle impulsen te verwerken.

Werken aan eigenwaarde.

Wanneer je bijvoorbeeld als dertiger door middel van deze artikelen, boeken of van horen zeggen ontdekt dat je hooggevoelig bent, heb je hoogstwaarschijnlijk lang geleefd met bestempelingen. Voorbeelden hiervan zijn: “goh, je bent zo verlegen en dromerig, angstig, geremd, zenuwachtig of emotioneel onberekenbaar”. Als mensen het maar vaak genoeg zeggen ga je het nog geloven ook! En met deze ontwikkeling gaan alle voordelen van het HSP zijn verloren. Om jezelf te erkennen en accepteren als HSP is de belangrijkste voedingsbodem voor eigenwaarde. 

11330385c95f54424decde4bad709b94

Mijn eigen ervaring:

Ik weet inmiddels al heel lang dat ik hooggevoelig ben en ik ben er sinds kort achter dan ik naast HSP ook nog HSS ben, een High Sensation Seekers. Dit betekend dat ik enerzijds snel verveeld raak en opzoek ga naar uitdagingen, maar raak anderzijds snel overbelast. HSS leven als het ware met één voet op de rem en één voet op het gaspedaal. Ontzettend herkenbaar voor mij! Ik ga graag nieuwe uitdagingen aan, zoek spanning op maar zie tegelijk overal gevaren.

Mijn hooggevoeligheid heeft mij vroeger wel eens in vervelende situaties gebracht. Met openbaar vervoer reizen was voor mij bijvoorbeeld één grote hel. Zoveel indrukken, mensen, emoties en prikkels. Deze nam ik allemaal met mij mee naar huis. Gewoonweg omdat ik niet wist wat ik er mee moest of wat er met mij aan de hand was. Hiervan raakte ik dan ook regelmatig van in paniek. Inmiddels kan ik hier veel beter mee omgaan maar alsnog als ik ergens ben geweest met veel nieuwe mensen, indrukken en energieën dan moet ik hier altijd even van bijkomen. Gewoon even mezelf terug trekken en verwerken.

Hooggevoelig zijn maakt mij hopelijk een fijn persoon omdat ik altijd voel hoe anderen zich voelen. Situaties inschatten kan ik als de beste en ik heb een groot inlevingsvermogen. Ook voel ik meteen of iemand liegt of te vertrouwen is. Soms is het zien van een foto dan al genoeg om daar een ja of nee sticker op te plakken. Wat dan weer erg handig is bij het leed dat internet daten heet. Door mijn hooggevoeligheid kan ik intens genieten van muziek & natuur. Als ik ook merk dat ik aan mijn “tax” zit ga ik gewoon even naar buiten, wandelen, ook al is het in de regen. Ik geniet dan van de regendruppels op mijn gezicht.

Herken jij jezelf hierin? Of ben je benieuwd geworden of jij zelf een High Sensitive Person bent? Je kan hier de test doen.

Liefs ♥, Thessa

Bron foto.

Previous Post Next Post

26 Comments

 • Reply Yvette 15 oktober 2014 at 07:40

  Yep, that’s me right there! Wat fijn dat je hierover geschreven hebt! Ik kan me de dag nog goed herinneren dat ik hierover las. Alsof er een grote wolk van ombegrip van me weggleed! Ik herkende alles! Misschien een goed idee als ik hier zelf ook wat over schrijf over een tijdje, want er is nog best veel onbegrip om me heen. Bedankt hiervoor!

  • Reply Thessa 15 oktober 2014 at 11:00

   Ik had precies hetzelfde, toen ik dit ontdekte vond ik rust in alles wat ik voelde en waarnam. Acceptatie is zo belangrijk hierin, dat leert je er mee omgaan. Heel erg graag gedaan Yvette en fijn om te weten dat dit soort artikelen in de smaak vallen.

 • Reply Jennifer 15 oktober 2014 at 10:27

  Ik heb het ook, ik kan er alleen niet zo goed mee omgaan :S

  • Reply Thessa 15 oktober 2014 at 11:03

   Zodra je er meer over leest en je het leert accepteren zal je hier rust in vinden. Echt! Hooggevoelig zijn is iets heel fijns eigenlijk, je moet het alleen toelaten en weten wanneer het voor jou genoeg is. Dan sluit je even af en ga je wat voor jezelf doen. Muziek luisteren, even de natuur in, een boek lezen of misschien wat schrijven. Je moet kijken wat voor jou werkt op het moment dat je je “tax” bereikt.

   • Reply Jennifer 15 oktober 2014 at 23:43

    Thanks voor de tip :) Vroeger liep ik gewoon weg als het me te veel werd, daardoor ben ik veel vrienden kwijt geraakt. Nu ontloop ik het, mja das niet echt de oplossing :’)

    • Reply Jennifer 15 oktober 2014 at 23:47

     Vrienden heb ik het toen el verteld, maar die vonden dat ik me niet zo moest aanstellen -__-

 • Reply Roos 15 oktober 2014 at 13:14

  Wat fijn dat hier ook eens aandacht aan besteed wordt :) Ik ben zelf ook hoogsensitief en weet dat nu zo’n 2 jaar denk ik. Ik voelde altijd sferen in groepen perfect aan en was heel snel overprikkeld in drukke ruimtes. Hierdoor ging, en ga, ik nooit naar drukke cafés en clubs en heb ik mij in het verleden vaak verschrikkelijk gevoeld in bepaalde groepen. Ik wist allemaal echt niet waardoor het kwam, nu viel alles op zijn plek en voel ik me zoveel beter, ook over mezelf. Ik werd altijd bestempeld als verlegen, achteraf snap ik nu helemaal waardoor dat komt!

  • Reply Roos 15 oktober 2014 at 13:15

   Heb je het boek hoog sensitieve personen trouwens al wel eens gelezen Thessa? Ik heb deze voor school gelezen en het heeft mij veel duidelijkheid gegeven.

   • Reply Thessa 15 oktober 2014 at 13:19

    Ik heb precies hetzelfde in drukke grote openbare ruimtes maar ook bijv. op verjaardagen waar ik niet veel mensen ken. Dan verander ik in een verlegen muurbloempje terwijl ik dat totaal niet ben. Maar gewoonweg omdat ik niet weet wat ik met al die nieuwe energieën aan moet.

    Dat boek heb ik nog nooit gelezen. Ik ga meteen even opzoeken & bestellen! Dank je wel voor je berichtje en je tip.

 • Reply Kiss & Make-up 15 oktober 2014 at 17:40

  Erg interessant. Ik wist niet echt wat ik me bij hooggevoeligheid moest voorstellen, of toch niet heel precies, en dit schept veel duidelijkheid. Het lijkt me wel moeilijk om zo te zijn.

  • Reply Thessa 15 oktober 2014 at 19:12

   Hooggevoelige voelen gewoon meer dan mensen die niet hooggevoelig zijn. Alles komt vele malen sterker binnen en we voelen dingen daardoor beter aan. Het is ook moeilijk voor te stellen als je het zelf niet bent maar hopelijk begrijp je het een beetje.

 • Reply Sanne 15 oktober 2014 at 19:30

  Vorige week hebben we toevallig een test met 35 vragen gedaan op de opleiding. Toen kwam er al uit dat ik waarschijnlijk hooggevoelig was. Ook bij de test van de link die je geplaatst had, kwam er duidelijk uit dat ik hooggevoelig ben. En dat snap ik ook wel. Ik heb bijvoorbeeld snel last van geluiden en geuren en dan kan ik me niet meer concentreren (teveel prikkels in de omgeving). En als ik in paniek raak of last heb van stress, krijg ik ook vrij snel hoofdpijn.
  Hooggevoeligheid schijnt vaker bij PDD-NOS’ers voorbij te komen en aangezien ik dat heb, ben ik ook niet heel erg verrast over het hooggevoelig zijn.

  • Reply Thessa 15 oktober 2014 at 22:29

   Hi Sanne, dank je wel voor je uitgebreide comment. Wat bijzonder dat je er nog maar net achter bent ook. Ik hoop dat het je meer rust heeft gegeven nu je weet waar het vandaan komt?

 • Reply Renee 15 oktober 2014 at 21:52

  Interessant. Ik ben zelf altijd erg geïnteresseerd in de paranormale wereld. Dingen gebeuren om een reden etc. Ik herken mezelf een klein beetje in bovenstaand verhaal. Ik denk dat ik mensen snel door heb, of zij echt of nep zijn. Vooral het stuk van de indrukken en drukte herken ik. Ik ga niet graag uit en kom liever niet in drukke ruimtes. M’n hoofd wordt dat chaotisch door en ik kan me dan geen houding geven. Op zulke momenten hoor ik alleen maar in m’n hoofd; ga weg, ga naar huis, ga weg. Klinkt gek, en mensen verwachten dat niet bij mij, maar ik raak in zulke situaties van binnen gewoon in paniek. Ik vind jou een heel erg fijn persoon, we hebben elkaar nu 2 keer gezien en veel gesproken. Ik voelde me erg op m’n gemak bij je. Ik weet dat dat ook wel bij je werk ‘hoort’, maar ik voelde me gewoon erg relaxed bij jou.

  • Reply Thessa 15 oktober 2014 at 23:11

   Wat een lieve comment Renee! Dank je wel :) Ik ben zelf ook heel erg spiritueel aangelegd en heel erg bezig om dit steeds verder te ontwikkelen. En ik vind het zo ontzettend mooi hoe jij op je gevoel bent afgegaan en mij hebt gekozen om je make-up te verzorgen op jouw bijzondere dag. Natuurlijk hoort het bij mijn werk om een leuk praatje te kunnen maken, maar ik heb niet met iedereen meteen een klik of een goed gevoel. Want dat goede gevoel was geheel wederzijds lieve Renee! En ik vind het leuk dat ik je nu nog kan blijven volgen met de kleine enzo ;) Doe je wel een beetje rustig aan meis?

 • Reply Roxanne 17 oktober 2014 at 00:03

  Ik herken me goed in HSP. Niet alle ‘puntjes’ gaan voor mij even hoog op, maar veel wel. Een vriendin van mij is het nog duidelijker als ik.
  Op de test scoorde ik dan ook niet maximaal

  • Reply Thessa 17 oktober 2014 at 18:31

   Dan heb jij denk ik gewoon een goed ontwikkeld intuïtie ;) Wij vrouwen hebben natuurlijk gewoon al een goed voorgevoel. Maar kan ook zijn dat je een lichte vorm hebt natuurlijk ;)

 • Reply Nina 21 oktober 2014 at 22:35

  Aah, die verdomde hooggevoeligheid toch :) Ik herinner me nog zo de dag dat ik ontdekte dat dat was wat er ‘mis’ was met mij, wat een opluchting!

  • Reply Thessa 30 oktober 2014 at 11:01

   Er is helemaal niks mis met je Nina ;) We hebben gewoon een extra gave en daar mogen we eigenlijk heel dankbaar voor zijn :)

 • Reply Manon 25 oktober 2014 at 08:36

  Interessant artikel dit! Ik leef nou ook ongeveer een halfjaar met de gedachte dat ik dit heb. Het zijn gewoon kleine dingen, die op mij grote impact hebben, waardoor ik dit vermoeden heb. Kritiek vat ik heel persoonlijk op, en daar kan ik dan heel de dag mee zitten. Ook al relativeer ik het en probeer ik er rationeel naar te kijken, ik voel me heel de dag ongemakkelijk. Ook bijvoorbeeld wanneer er een ambulance voorbij rijdt of ik bij een evenement ineens heel harde muziek hoor, krijg ik een enorme brok in m’n keel en sta ik even stil. Leef er al een tijdje mee om er eens een boek over te lezen, misschien dat dat helpt om sommige situaties wat meer te begrijpen.

  • Reply Thessa 30 oktober 2014 at 11:02

   Hi Manon, dank je wel voor je reactie. Heb je de test al gedaan? Misschien dat dat nog iets meer duidelijkheid voor je geeft!

 • Reply Petra 22 december 2014 at 12:33

  Ik heb past sinds kort door dat ik het heb. Komt door mijn eigen zoon. Die heeft duidelijk de kenmerken en langzaamaan gingen mijn ogen ook open. Vooral het intens gebruiken van mijn zintuigen herken ik. Ik ruik en hoor iets al heel snel. In mijn omgeving denken ze dan waar heeft ze het over. Ook de stemming van iemand anders beïnvloedt mij. Als iemand heel erg doen is, word ik heel onrustig in mijn lijf en ontzettend moe. Mijn stemmingen kunnen op een dag ook heel snel wisselen. Nu ik het weet valt er veel op zijn plek en kan ik er makkelijker mee omgaan.

  • Reply Thessa 28 december 2014 at 17:48

   Hi Petra, dank je wel voor je mooi reactie. Een deel van omgaan met je hooggevoeligheid is acceptatie en daarna is het een kwestie van wennen vooral. Op een gegeven moment weet je niet meer beter en zal ook je omgeving wennen aan jouw speciale gave. Veel liefs, Thessa

 • Reply Cindy 29 maart 2015 at 18:27

  Ik ben er pas sinds kort achter dat ik een HSP-er ben. Ik kwam voor een Ayurvedische massage bij de sauna en de vrouw die me daar hielp, kwam achter allerlei dingen die ze niet van mij kon weten. Nu ben ik bij haar voor coaching en massages en nu ik weet dat ik een HSP-er ben, vallen dingen veel meer op mijn plaats voor mij. Daarnaast kan ik me ook eindelijk overgeven aan het feit dat ik soms rust nodig heb en dan móet gaan hardlopen in de natuur of móet gaan wandelen in een bos. Als ik een dag in Amsterdam ben, dan ben ik ’s avonds én de dag erop al helemaal kapot, dan gebeurt er zoveel dat ik het niet bij kan houden. Goed artikel dit!

  • Reply Thessa 30 maart 2015 at 14:59

   Wat fijn dat je er op zo’n prettig manier achter bent gekomen Cindy. En ook onwijs fijn dat je begeleiding daarbij hebt. Ik ben wel benieuwd naar wie zij is en wat ze doet. Misschien is het ook wel wat voor mij.

 • Reply Irma 15 december 2016 at 09:42

  Inmiddels is het misschien al weer een jaar of 10 geleden dat ik ontdekte dat ik HSP’er ben. Ik weet het nog als de dag van gisteren. Ik was met mijn beste vriendin een weekendje naar Texel. En we hadden veel lol maar ook goede gesprekken samen. En ik weet niet meer waar we het over hadden maar ik zei in iedergeval iets van ‘ja dat ben ik natuurlijk weer, een zeur’. (Vaak door m’n omgeving zo genoemd, een zeur). ‘Nee’, zei m’n vriendin, ‘je bent geen zeur, je bent gevoelig!’ En toen gingen de sluizen open bij mij. Huilen, huilen! Eindelijk viel het kwartje! En wist ik dat dat het was. Ik ben eenmaal thuisgekomen op internet gedoken en boeken gaan lezen. En ben inmiddels trots dat ik een HSP’er ben en er erg blij mee, want HSP that’s me! Ik schaam me er totaal niet voor. Leg het soms uit aan mensen, maar stuit wel op veel onbegrip maar ga daar niet meer mijn probleem van maken. Denk dan wat jammer dat ze het niet begrijpen, ze weten niet wat ze missen:). Alleen op het werk blijft het soms nog wel eens lastig. Ik weet inmiddels wel beter hoe te handelen voor mezelf maar soms ga ik toch nog wel eens de mist in (stressvolle baan). Inmiddels ben ik zoek naar een baantje erbij voor het liefst een halve dag. En dan zou het totaal iets anders moeten zijn dan mijn huidige baan, iets met m’n handen, wat me geen stress oplevert, om zo uiteindelijk in een andere baan te rollen. Ben ook al met vrijwilligerswerk op een kinderboerderij begonnen, gewoon omdat ik naast die stressvolle baan graag iets wil doen wat me zingeving en voldoening geeft en ontspanning. Zo leuk de dieren, echt schatten. Zelf hebben we ook 2 konijntjes en 2 katten. Vooral van de katten die in en om huis leven krijg je zoveel liefde en het is ook zo heerlijk om hen te verzorgen en liefde te geven. Katten voelen je heel goed aan! Inmiddels bezit ik aardig wat eigenwaarde en sta ik mijn vrouwtje wel (ben tenslotte geen mannetje). Ik kan goed voor mezelf opkomen en m’n grenzen aangeven. En neem ook zeker voldoende rust als ik weer thuis ben. En ook voldoende tijd voor mezelf heerlijk alleen. Als je net ontdekt hebt dat je HSP bent, welcome to the club! Je bent niet alleen!

 • Leave a Reply