Lifestyle

LAST VAN DE VOLLE MAAN

f5aa5408c0b92896076f733fe401ab6f

Je kent het waarschijnlijk wel, zo’n dag waarop je iedereen om je heen hoort klagen dat ze zo slecht hebben geslapen. Daar ben ik er ook altijd eentje van. Elke maand is het weer hetzelfde liedje en inmiddels ben ik erachter gekomen dat het ligt aan de stand van de maan. Elke volle maan is het raak. Dan doe ik geen oog dicht terwijl ik gewoon moe ben. Ik lig dan te draaien, te woelen, voel me onrustig en er gebeurt van alles in mijn lijf waar ik niks van begrijp. Komt je dit bekend voor? Lees dan snel verder:

Volle maan en hooggevoelig zijn

Een keer per maand is het volle maan. Sommige HSP ervaren hier voordelen van, zoals dat ze extra energie hebben. Anderen zijn dan soms extra prikkelbaar, liggen te woelen en kunnen niet slapen (zoals ik) en zijn daardoor overdag moe. Gelukkig kun je hier wat tegen doen. Maar eerst is het belangrijk dat je meer van de maan begrijpt: 

De stand van de maan

Om straks beter te kunnen omgaan met de energie van de maan is het belangrijk dat je iets meer te weten komt over de verschillende maanstaanden. In de periode van de wassende maan zijn in grondslag deze 5 maanfasen, ook wel maanstanden, te herkennen:

maan

 1. Nieuwe maan (ook wel donkere maan genoemd, doordat die vaak onzichtbaar is). Dit is een goede tijd om te zaaien, zoals door aandacht te besteden aan je nieuwe ideeën voor je werk, relatie en/of gezondheid.
 2. Wassende maansikkel.
 3. Eerste kwartier. Dit is een goede tijd om jouw ideeën te versterken en om creativiteit te uiten.
 4. Wassende maan.
 5. Volle maan. De zon en de maan staan nu precies recht tegenover elkaar. Het is een periode waarbij je inzicht kunt verkrijgen in hetgeen je hebt gecreëerd en/of wilt creëren. Sommige mensen voelen rondom volle maan een extra sterke seksuele energie.

In de periode van de afnemende maan zijn naast de volle maanfase ook in grondslag deze 3 maanfasen te herkennen;

 1. Afnemende maan. Je kunt dingen in deze tijd goed afsluiten en loslaten en ruimte maken voor wat nieuws.
 2. Laatste kwartier.
 3. Afnemende maansikkel.

De maan heeft naast een relatie met de aarde, ook een relatie met sterren en andere planeten. Hierdoor kan bijvoorbeeld elke volle maan of nieuwe maan net iets anders aanvoelen en verbonden zijn aan een ander thema. Daarnaast kan de energie bijvoorbeeld ook anders voelen tijdens een maansverduistering. De verschillen in energie kunnen een paar dagen voordat dat deze standen daadwerkelijk te zien zijn door HSP-ers (onbewust) voelbaar zijn.

Invloed van de volle maan

Vooral de energie van de maan beïnvloed het water op aarde. Denk bijvoorbeeld aan de zee, zo is er eb en vloed. Jouw lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit water. Energetisch gezien is het element water vooral verbonden met emoties. Daarnaast heeft de maan ook (onbewust) invloed op ons lichaam en gedachten. Bij een volle maan is de energie van de maan extra actief en aanwezig. Dit heeft voordelen, zoals:

 • Je extra energiek voelen, overdag, maar ook ’s nachts.
 • Je sterk en krachtig voelen.
 • Zeer helder kunnen nadenken.
 • Een sterke drang hebben om dingen te creëren.

Als je je hooggevoeligheid nog niet goed beheerst kun je ook nadelen ervaren van de volle maan:

 • Zoveel energie hebben dat je moeilijk in slaap kan komen.
 • Lang liggen woelen, of kunnen helemaal niet slapen.
 • Extra intens dromen, of soms ook slaapwandelen.
 • Sneller last hebben van emoties zoals boosheid, angst of verdriet.

Tips tegen slecht slapen bij volle maan

 1. Heb je last van het felle licht van de volle maan? Gebruik verduisterende gordijnen of rolluiken.
 2. Wees overdag bezig als het volle maan is. Beweeg letterlijk, ga bijvoorbeeld wandelen, sporten, of doe yoga. Ga dus niet op de bank hangen of een middag dutje doen. 
 3. Doe wat creatiefs. Gebruik je energie om iets te creëren. 
 4. Voel eens wat het ritme van de maan is en hoe dit in jouw voordeel kan werken. Ga in de periode van de wassende maan bijvoorbeeld bewust wat creëren, en in de periode van de afnemende maan meer reflecteren en evalueren
 5. In het licht van de maan kun je dingen zoals edelstenen ‘opladen’. Zet bijvoorbeeld een glas water in het maanlicht. Dit kan binnen bijvoorbeeld op de vensterbank of buiten. Zorg ervoor dat er zoveel mogelijk maanlicht op het glas kan schijnen. Voel wat het met je doet als je dit water overdag opdrinkt.
 6. Via de maandstanden kalender kun je je voorbereiden op de eerst volgende volle maan.
 7. Zorg dat je melatonine pillen in huis hebt en neem deze in op de nacht van de volle maan. De volle maan kan namelijk je melatonine beïnvloeden. Melatonine is een lichaamseigen stof die ervoor zorgt dat je sneller in slaap valt.
 8. Lig je toch nog wakker? Blijf dan niet liggen woelen. Gebruik je energie en ga iets doen: een boek lezen bijvoorbeeld of als het kan een stuk wandelen.

Ik hoop dat dit artikel je meer inzicht heeft gegeven over de invloed die de volle maan op jou kan hebben. Het zelfde geldt voor het artikel over hooggevoelig zijn, als je begrijpt waar het vandaag komt kan je er vaak beter mee omgaan. Of je er in dit geval beter op voorbereiden.

Veel liefs ♥, Thessa

Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste posts van Love and Lifestyle Blog en wat er zoal in mijn leven gebeurt? Volg me dan via BloglovinFacebookTwitter en/of Instagram

Bron foto. Bron informatie: HSP Psycholoog Femke de Grijs

Previous Post Next Post

29 Comments

 • Reply Nina 4 januari 2015 at 10:19

  Ik heb er ook elke maand last van, een dag of 3 loop ik vervelend en ’s nachts heel levendige nachtmerries. Ik heb nog niks geprobeerd om het weg te krijgen, maar weten van waar het komt zorgt er wel al voor dat ik het allemaal wat kan relativeren.

  • Reply Thessa 4 januari 2015 at 10:23

   Ik heb ook altijd de dag ervoor en de dag erna nog last. Maar de nacht van de volle maan is wel altijd de ergste. Je kan er natuurlijk vrij weinig aan doen maar de gedachte dat je niet gek bent geeft al rust. En zorg dat je vandaag, want vannacht is hij weer vol, lekker druk bezig bent. Dat scheelt enorm!

 • Reply Sanne 4 januari 2015 at 15:04

  Op de nacht van de volle maan zelf heb ik er volgens mij nooit zo last van of het nooit daaraan gekoppeld (ik zal er dinsdag op woensdag eens op letten). Wel de dagen ervoor als ik er nu over nadenk (ik hou het een beetje bij de laatste tijd, op zoek naar een patroon maar had niet aan de maan gedacht). Vannacht (zaterdag op zondag) heb ik wel echt enorm slecht geslapen. Echt heel onrustig en draaierig, zoals je in het artikel hebt vernoemd. Zelfs vervelend dromen heb ik soms.

  • Reply Thessa 4 januari 2015 at 16:28

   Ik hoor van heel veel mensen dat ze gister (zaterdag op zondag) slecht hebben geslapen. Ook ik kon de slaap niet vatten. Ik heb geen idee hoe precies de maankalender klopt, ik maar er nog maar voor het eerst gebruik van. Maar volgens de kalender moet ik hij vannacht volledig vol zijn. Al kan je er de dagen er omheen ook last van ondervinden.

 • Reply Daantje 4 januari 2015 at 15:20

  Ik heb daar ook wel eens last van, maar meestal dan rond mijn eisprong. Maar dat is ook om de 4 weken, dus wie weet heeft de maan er ook wel wat mee te maken :D

  • Reply Thessa 4 januari 2015 at 16:32

   Er is ook zeker een verband tussen menstruatie en de volle maan.

 • Reply Marjolein 5 januari 2015 at 09:38

  Ik heb het ook iedere maand, nu vanaf vrijdag ook al slecht slapen inclusief hele heftige dromen en heel realistisch. Ben op een gegeven moment gaan bijhouden wanneer ik dat had en het was dus altijd met volle maan!

  • Reply Thessa 5 januari 2015 at 16:53

   Hi Marjolein, ik heb er idd ook al de dagen ervoor enorme last van. Hoort er denk ik gewoon allemaal bij in ons geval :) Maar ik moet zeggen dat overdag actief bezig zijn wel helpt in het beter in slaap vallen als het volle maan is. Dus misschien helpt dat voor jou ook. Extra dingen doen, dingen creëren, misschien sporten of iets dergelijks.

 • Reply marielle 5 januari 2015 at 11:54

  Ik had er nog nooit wat over gelezen. Ontzettend interessant artikel! Ik kon gisteravond inderdaad de slaap niet vatten maar ik weet niet of het met de maan te maken had. Ik ga er eens op letten! Liefs Marielle

  • Reply Thessa 5 januari 2015 at 16:54

   Hi Marielle, dat wordt dan volgende maand de proef op de som nemen ;) Zou zomaar kunnen dat je last hebt gehad van de volle maan. Laat het me maar even weten, ik ben wel benieuwd.

 • Reply Dammi 4 februari 2015 at 00:20

  Same here! ook hsp en wat meer dingen en indd ik had vaak last van de maan niet normaal!
  Nu heb ik het al een hele tijd niet meer.
  Ik had het een keer helemaal gehad en toen ben ik gaan mediteren ” zegmaar in balans komen met de energie van de maan” en sindsdien geen last meer!
  wat ook helpt om de energie van de maan een beetje in balans te krijgen met de jouwe is met een maansteen bij je in de buurt slapen!
  Super leuk artikel!

  • Reply Thessa 4 februari 2015 at 10:01

   Dat mediteren klinkt als een heel goed plan! Dat ga ik bij de volgende eens proberen. Ik heb er zelf alleen nog last van een paar dagen voor de volle maan.

 • Reply Valerie 4 februari 2015 at 07:17

  Wat een cool stuk! Ik heb dat dus ook allemaal. En klopt het dat als je sterrenbeeld kreeft bent, je hier meer gevoelig voor bent dan andere tekens? Omdat deze planeet verbonden staat met dit teken?

  • Reply Thessa 4 februari 2015 at 10:02

   Dat zou zomaar eens een groter verband vormen idd! Dank je wel trouwens voor je compliment :)

 • Reply Sirfox 4 februari 2015 at 07:48

  Vandaar dat ik eens per maand om 04:30 ga tekenen :D

  • Reply Thessa 4 februari 2015 at 10:02

   Hihihi, vandaar idd ;)

 • Reply Demi 4 februari 2015 at 10:46

  Fijn uitgebreid artikel zeg! Kan er veel van leren.

  • Reply Thessa 4 maart 2015 at 08:40

   Fijn om te horen Demi

 • Reply Faith 31 augustus 2015 at 12:58

  Met volle maan ben ik in mn gedachte zo onrustig, en maar denken denken denken.
  Heb dan veeel meer angst dan normaal, heb zelf een angststoornis maar met volle maar is de angst echt mega hoog.

  • Reply Thessa 31 augustus 2015 at 16:48

   Dat kan heel goed kloppen. De maan heeft op verschillende manier invloed op je. Vooral op je gedachtes, slaapritme en gesteldheid. Dus het kan dan heel erg goed zijn dat je nog sneller angstig bent. Maar het geeft misschien rust dat dat eens per maand door maan komt ipv. je eigen gedachtes.

 • Reply Eilish (artisticstateofmind) 26 september 2015 at 23:08

  Ontzettend interessant om te lezen! En bijna tijd voor de bloedmaan, waar ik enorm benieuwd naar ben. Ik hoop dat het te zien is!

 • Reply thebeautyblognl 27 september 2015 at 00:23

  Ik herken het heel erg. Nooit echt geweten dat dit met de maan te maken had! Ik ga er zeker wat mee doen! Bedankt! Fijn artikel!

 • Reply Kees Koopstra 20 februari 2016 at 03:55

  Weet iemand hoe het komt dat Maanlicht ( i,t,t het Zonlicht) kouder is dan de schaduw?
  Bedankt!

 • Reply Martijn 14 november 2016 at 23:18

  Interessant, dit verklaart een hoop ;)

 • Reply kimberley pex 6 mei 2017 at 14:35

  Fijn deze site. Want m’n leven lang al (!) heb ik knallende koppijn vóór de volle maan. Brrrrrr, écht niet leuk. Helemáál niet leuk.

 • Reply kimberley pex 10 mei 2017 at 19:35

  Thessa, mag ik je vragen of er veel verschil is in manen ? Sommige volle manen zijn echt horror voor me. Sommigen vallen mee, dan heb ik veel energie. Nu al v a zaterdag migraine en hoge bloeddruk in aanvallen. Niks waard overdag. Dit heb ik vaker met volle maan. Gelukkig is hij vanavond vol, 0m 23.45 uur, daarna krijg ik weer 3 weken wat rust. Ongeveer een week van tevoren begint het. Tientallen jaren geleden ben ik de manen gaan noteren in m’n agenda, dan wist ik in ieder geval waar die onrust of hoofdpijn vandaan kwamen. Ik weet dat het bewezen is (met statistieken, dus wetenschappelijk)dat er meer ongelukken gebeuren dan normaal, meer kinderen worden geboren, meer ruzie’s tussen mensen zijn,irritatie’s en overal het water hoog staat; vloed. Dat heeft met t magnetisme van de maan te maken. Maar wat kan ik aan die koppijn doen ? Ik dacht dat HSP en gevoeligheid zouden afzwakken met de leeftijd, maar t wordt steeds erger. Niet leuk . Ik hoop van harte dat je me een oplossing of tip kunt geven. Gr.kimberley.

  • Reply Thessa (Hoofdredacteur) 10 mei 2017 at 22:14

   Hi Kimberley, het klopt inderdaad dat er verschillende manen zijn en je dus ook in verschillende maten last kan hebben van de volle maan. Wel heftig om te horen dat je er zo enorm veel last van hebt. Helaas heb ik niet de gouden tip voor je. Wel heb ik eens gelezen dat je een glas water in het raam kan zetten waar de maan op schijnt. Zodat deze geladen wordt en dat zou kunnen helpen met het verminderen van de klachten. Ik heb dit echter zelf nooit geprobeerd. Veel succes en sterkte. Gelukkig weet je wel waar het vandaag komt, dat scheelt soms al de helft in de klachten.

  Leave a Reply