Personal

VITAMINE B12 TEKORT

vitamine b12

Via mijn blog en ook privé krijg ik veel vragen over de behandeling die ik krijg voor mijn vitamine B12 tekort. De meeste mensen met vitamine B12 tekort kennen de reguliere manier van behandelen. 3 maanden lang injecties en dan 3 maanden niet. Hierdoor kreeg je enorme ups en downs in je energie en gezondheidslevel. Ik krijg momenteel een andere behandeling via een vitamine B12 specialist. Maar wat is vitamine B12 tekort nou precies? En hoe word ik behandeld? Vandaag vertel ik je er alles over;

WAT IS VITAMINE B12 PRECIES?

Vitamine B12 is essentieel voor allerlei systemen in je lichaam. Het is onder andere goed voor de gezondheid van je zenuwstelsel, immuunsysteem, hart-en vaatstelsel en je maag-darmstelsel. Heb je niet voldoende vitamine B12 aanwezig in je lichaam? Omdat het bijvoorbeeld niet goed wordt opgenomen of omdat er te weinig binnenkomt doormiddel van voeding. Dan gaan deze systemen minder goed werken, met allerlei problemen en klachten tot gevolg.

Vitamine B12 wordt namelijk gemaakt door micro-organismen. Wij als mens kunnen wel vitamine B12 aanmaken door de micro-organismen in onze darmen, maar dit gebeurt in een deel van de darmen waar het niet meer kan worden opgenomen. We zijn daardoor afhankelijk van vitamine B12 in onze voeding. Vitamine B12 zit in alleen vlees, vis, eieren en zuivel. Als je dus geen dierlijke producten eet loop je meer risico op een vitamine B12-tekort. Helaas is het, zoals in mijn geval ook mogelijk dat je antistoffen aanmaakt in je maag-dramstelsel. Hierdoor is het niet mogelijk om vitamine B12 aan te vullen door voeding of supplementen.

KLACHTEN

Omdat vitamine B12 op zoveel systemen in ons lichaam invloed heeft, uit een tekort zich bij iedereen anders. Waar de één met name last heeft van vermoeidheid, tintelingen, geheugenverlies, spierpijnen en spierkrampen. Heeft de ander moeite om zich te concentreren, last van haaruitval, oorsuizen, duizelingen en depressiviteit. Wel zijn er een aantal klachten die vaker voorkomen, zoals: vermoeidheid, psychische problemen, neurologische klachten, het altijd maar koud hebben en verlies van eetlust. Allemaal klachten, samen met nog een veel langere lijst, waar ik al jaren last van heb.

BEHANDELING

Al meer dan 10 jaar geleden is er een vitamine B12 tekort bij mij geconstateerd. Toentertijd kreeg ik drie maanden lang elke week een injectie. Het gaat dan om een injectie die enkel en alleen in de spier kan worden gespoten. Pijnlijk dus. Drie maanden lang voelde ik mij ‘on top of the world’. Geen last van alle vreemde klachten, energie voor tien en ik kon letterlijk de hele wereld aan. Alleen na die drie maanden was het gebruikelijk om drie maanden te stoppen met de injecties. Om dan maar te zien hoe het gaat en uiteindelijk weer in een diep dal te vallen. Terug bij af was ik dan. In overleg met mijn arts heb ik na een aantal jaar besloten te stoppen met de injecties om te kijken hoe het ging als ik helemaal niks meer zou gebruiken. Want de pieken waren enorm fijn, maar de dalen waren heel zwaar.

Een kleine twee jaar geleden belande ik weer in het ziekenhuis voor verschillende onderzoeken. Bloedonderzoeken, scans, echo’s, MRI’s. Het hele rataplan. Niks te vinden! Ik was gezond en werd naar huis gestuurd met een licht vitamine B12 tekort en supplementen om deze aan te vullen. Maar ik ging mij steeds slechter voeler. De klachten werden als maar erger en ik kwam uiteindelijk thuis te zitten met een burn-out.

vitamine B12 supplementen

DR. AUWERDA

Volgens mijn huisarts moest ik maar gewoon even rustig aandoen en dan kwam het vanzelf wel goed. Twee maanden lang heb ik dat geprobeerd en ik werd alleen maar zieker en zieker. Een collega (dank je wel Prisca) wees mij op de internist & vitamine B12 specialist Dr. Auwerda. Dr. Auwerda maakt zich al jaren hard voor vitamine B12 patiënten en hij gelooft niet in de reguliere manier van huisartsen. Huisartsen sturen, volgens hem, veel patiënten te snel naar huis met vage klachten. Terwijl een tekort makkelijk opgespoord kan worden door een simpel bloedonderzoek. En vervolgens behandeld kunnen worden met injecties van maar €0,70 per stuk.

Via zijn speciale vitamine B12 onderzoek ben ik onderzocht. Een maand geleden moest ik mij nuchter melden in het ziekenhuis van Lelystad. Daar kreeg ik een uitgebreid bloedonderzoek, een longfoto en een echo van mijn buik. Daarna kon ik onder het genot van een ontbijtje wachten op de uitslag van Dr. Auwerda. Er waren in mijn darmen antistoffen gevonden. Mijn lichaam neemt dus op geen enkele manier het belangrijke vitamine B12 op. Niet uit voedsel en niet uit supplementen. Die ik inmiddels al een jaar slikte. Dr. Auwerda stelde een behandelplan voor mij op;

We beginnen met 6 weken lang 2 injecties per week, daarna 6 weken lang 1 injectie per week, opgevolgd door 6 weken lang 1 injectie om de 2 weken en vervolgens 1 injectie per maand voor de rest van mijn leven. Ja, je hoort het goed; voor de rest van mijn leven. Doordat mijn lichaam antistoffen aanmaakt in mijn darmstelsel moet ik altijd vitamine B12 blijven bijspuiten. Geen leuk vooruitzicht. Maar als dit mij gaat helpen om van die lange lijst van klachten af te komen, dan heb ik het er graag voor over.

HOE GAAT HET NU?

Inmiddels heb ik nu 8 injecties gehad en zijn we een maand verder. Ik voel stukje bij beetje beter. Mijn energielevel is omhoog gegaan, de tintelingen zijn afgenomen en mijn darmen lijken beter te functioneren. Wel heb ik nog steeds veel last van spierpijnen, krampen, hoofdpijn, geheugenverlies, slecht zicht en oorsuizen. Mijn haaruitval is volgens mij minder geworden, alleen de schade daarvan is nog wel steeds zichtbaar.

Mocht je nou ook last hebben van verschillende klachten/kwaaltjes. En wordt je niet serieus genomen door je huisarts? Of als je al bekend bent met vitamine B12 tekort maar de reguliere behandeling werkt niet voor je. Laat je niet meer van het kastje naar de muur sturen. Laat je doorverwijzen naar een specialist. Hierom kan je zelf vragen bij je huisarts.

Ik zal jullie op de hoogte van mijn herstel. Mocht je vragen hebben, stel ze gerust. Ik ben natuurlijk geen arts of deskundige, ik kan enkel en alleen antwoorden uit eigen ervaring.

Veel liefs ♥, Thessa

Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste posts van Love and Lifestyle Blog en wat er zoal in mijn leven gebeurt? Volg me dan via BloglovinFacebookTwitter en/of Instagram

Previous Post Next Post

15 Comments

 • Reply Bjarne-Vidar 27 juni 2015 at 13:38

  Wat heftig! Ik herken me in veel van de symptomen, gelukkig ben ik van de tintelingen in mijn been af, dit kwam door een hernia die gelukkig is weg gehaald. Mijn moeder heeft me er laatst op geattendeerd dat ik snel naar de dokter moet aangezien ik waarschijnlijk ook B12 tekort heb. Ben er bang voor maar ik ga volgende week maar even langs!

  • Reply Thessa 1 juli 2015 at 22:22

   Volgens mij hadden we elkaar ook al even via Twitter gesproken. Maar het kan zeker geen kwaad even langs de huisarts te gaan voor een bloedonderzoekje. Succes ermee en laat het me maar even weten wat er uitkomt! Liefs!

 • Reply Lisanneleeft 27 juni 2015 at 18:39

  Toen mijn eerste klachten begonnen had ik al een tekort, maar geen arts die er iets van zei (ik zat op 130 oid, heel weinig voor een meisje in haar tienerjaren). Bij mij werd het tekort veroorzaakt door de ziekte van Lyme.

  Gelukkig heb ik nu een arts die hier wel heel alert op is, ik spuit nu zelf methylcobalamine :)

  Hopelijk zorgen de injecties er bij jou voor dat je je weer gewoon goed gaat en blijft voelen! Goed dat je erover schrijft, artsen weten er vaak veel te weinig van en nouja… dan moet je het zelf maar zien uit te zoeken…

  • Reply Thessa 1 juli 2015 at 22:25

   Hi Lisanne, ik twijfel ook heel erg over de ziekte van Lyme. Mijn symptomen zijn wel iets minder geworden nu ik injecties krijgen. Maar ze zijn allemaal nog aanwezig en sommige dingen worden ook erger. Hoe zijn ze er bij jou achter gekomen?

   • Reply Lisanneleeft 7 juli 2015 at 14:24

    Mijn symptomen werden ook minder toen ik voor het eerst B12 injecties kreeg! Maar daarna ging ik me weer zieker voelen. Dat heb ik eigenlijk heel vaak gehad met verschillende dingen, in eerste instantie lijkt ‘het probleem’ gevonden te zijn en alles goed te komen, maar dan komt het weer terug. Heb op mijn blog (zie mijn sidebar) een boel info over lyme staan en de tests daarvoor! :)

 • Reply Aletha 27 juni 2015 at 20:34

  ik heb al maanden last van die klachten. Uit het bloed heb ik alleen ijzer tekort en verder niks.
  Voel me steeds slechter en vermoeider alles doet pijn.
  Maar uit mijn bloed komt niks dus ik heb niks zeggen ze dan.
  Zeer frustrerend.
  Is mij niks verteld over eventuele B12 tekort.
  Maar lijkt er wel op dat ik dat heb.

  Gr

  • Reply Thessa 1 juli 2015 at 22:29

   Wij hebben natuurlijk al contact gehad via Facebook. Ik hoop dat er snel meer duidelijkheid is.

 • Reply Miriam 28 juni 2015 at 17:04

  Wow, wat een verhaal zeg! Jammer dat het zo lang heeft moeten duren dat je je nu eindelijk weer wat beter voelt! Hopelijk gaat het alleen maar beter vanaf nu…beterschap!

 • Reply Roxanne 2 juli 2015 at 00:24

  Vitamine B12 tekort, mij niet zo bekend. Maar de klachten komen gedeeltelijk overeen met andere klachten/’ziektes’. Waar artsen blijkbaar dus eerder naar kijken. Ik herken bij mezelf ook wel een paar van de klachten, maar die klachten kunnen ook weer bij mijn burnout horen. Ik heb een tijdje terug een bloedonderzoek gehad, waaruit leek dat ik een vitamine D tekort had, naast mijn burnout. Volgens mij zijn toen alle vitamines geprikt

 • Reply laura 17 november 2015 at 19:30

  Ik heb de ziekte van crohn. In 2010 heb ik injecties B12 gehad. Toen was er een tekort opgemerkt nadat mijn tong kapot ging.
  Sinds vorige maand is mijn tong weer helemaal kapot en heb ik via de huisarts B12 laten prikken. Deze is 280 en de huisarts zei: moet tussen de 150 en 700 zijn dus geen tekort, maar aangezien je crohn hebt kan je contact zoeken met je specialist die wilt miss wel injecties B12 geven.
  Ik gebeld met ziekenhuis. De assistent heeft mij nu gezegd dat mijn arts zegt dat de uitslagen oke zijn en hij wilt de afspraak die ik al had staan noet vervroegen.
  Ik vind het vervelend dat de arts dat zo zegt zonder dat hij mij gezien/gesproken heeft. Ik ben altijd moe. Dit word door de dokters op crohm gegooid.
  Maar als ik nu mijn tong bekijk en dat ik zoveel moe ben en daarbij elke maand ongeveer een blaasontsteking heb.. met B12 die toch aan de lage kant is.. dan vraag ik mij af wat het voor kwaad kan om toch die B12 injecties te krijgen.

 • Reply Tamara 17 april 2016 at 12:25

  Ik ben ook onder behandeling geweest van dr Auwerda. Na 10 jaar anti depressiva afgebouwd en begonnen met b12 behandeling via de huisarts, maar die weigerde na 10 injecties verder te behandelen. Ik heb toen meer dan een jaar op de wachtlijst gestaan om bij dr Auwerda terecht te komen omdat andere internisten en hematologen mijn klachten wegwimpelden. Ik heb aan de hand van een afbouwschema mijn b12 proberen af te bouwen, maar omdat ik bij om de week prikken al klachten begon te krijgen heb ik zelf leren injecteren. Ik prik nu zelf 1 x per week soms 2x afhankelijk hoe ik me voel. Als het aan mijn huisarts had gelegen was ik in een rolstoel beland, dr Auwerda was ook blij dat ik zelf de stap had genomen bij hem een second opinion te gaan halen. Het is helaas niet bekend waardoor mijn tekort ontstaat, maar Auwerda raadde me af om pijnlijke en kostbare onderzoeken te gaan doen die uiteindelijk niets gaan veranderen aan het feit dat ik toch moet blijven injecteren.

  • Reply Thessa (Hoofdredacteur) 26 april 2016 at 14:33

   Wat ‘leuk’ dat iemand reageert die ook onder behandeling is bij Dr. Auwerda. Je hebt bijna hetzelfde verhaal als ik. Ik ben ook nog 8 jaar gestopt met anti depressiva en toen in behandeling gegaan voor vitamine B12. Ik prik nu nog steeds om de twee/twee en een halve week. Drie weken is net te lang en dan krijg ik weer klachten. Dus ik laat het gewoon zo. Wat Dr. Auwerda ook zegt, voor iedereen werkt het anders en je kent je eigen lichaam het beste.

 • Reply Anthony B12 31 juli 2016 at 20:04

  Hey!
  Ik begin deze week met B12 (hydroxocobalamine) 1000 mcg 1x p/week vanwege mijn veganistische levenstijl. Daarnast ga ik elke dag (ochtend + avond) een zuitablet B12 nemen (methylcobalamine).
  Ik ben benieuwd wat het met mijn lichaam gaat doen!

  • Reply Thessa (Hoofdredacteur) 3 augustus 2016 at 12:21

   Beste Anthony, ik hoop dat het een positief effect voor je gaat hebben! Succes met alles.

 • Reply Lize 18 december 2017 at 18:30

  Dat het zo’n impact kan hebben! Ik wist niet dat dit zo heftig kan zijn.

 • Leave a Reply