Lifestyle

DE DINGEN DIE JE MOETEN WETEN ALS JE EEN HOOGSENSITIEF PERSOON GAAT DATEN

Blong Girl Thoughfully Watching A Sunrise

Al eerder schreef ik iets over hooggevoelig zijn op mijn blog. Maar wat zijn nou de dingen die je moet weten als je een hoogsensitief persoon gaat daten? Ik heb ze voor je op een rijtje gezet;

GELUID KOMT VEEL HARDER BINNEN

Of het nu een trein is die voorbij raast, een auto die toetert, gillende kinderen of hoge pieptonen. Alle geluiden komen bij hoogsensitieve personen veel harder binnen dan bij mensen die dat niet zijn. Hierdoor kunnen ze veel slechter tegen hinderlijke geluiden en raken daar onrustig van.

KEUZES MAKEN IS LASTIG

Hoogsensitieve personen zijn slecht in het maken van keuzes. Ze worden er nerveus van omdat ze bang zijn de verkeerde keuzes te maken. Dit heeft niks te maken met de grote van de keuze, een kleine beslissing over wat ze voor eten ze moeten gaan maken kan al voor veel stress zorgen. Want wat nou als het eten niet in de smaak valt?

ZE MERKEN ZELFS HET KLEINSTE VERSCHIL

Een verandering in je stem, een andere afsluiting onder een WhatsApp berichtje, al deze kleine dingen merken hoogsensitieve mensen direct op. Kan je voorstellen wat ze opmerken als je je ineens anders gedraagt of als je zelf last hebt van emoties. Denk aan verdriet of stress. Hoogsensitieve personen zijn enorm sensitief en merken dus echt alles op.

DINGEN WORDEN SNELLER PERSOONLIJK

Het wordt hoogsensitieve personen vaak kwalijk genomen dat ze alles veel te persoonlijk nemen. Wat iemand anders ziet als een grapje kan voor iemand die hooggevoelig is heel persoonlijk binnenkomen omdat ze nou eenmaal anders tegen dingen aan kijken. En sneller dingen voelen.

HUILEN

Als je gaat daten met iemand die hooggevoelig is moet je weten wat hoogsensitieve personen veel sneller huilen. Dit kan gebeuren als je blij zijn, boos zijn, gefrustreerd zijn of als ze gewoon veel verdriet hebben. Het heeft alles te maken dat emoties, in welke vorm dan ook, veel harder binnenkomen.

KRITIEK GEEFT ENORM VEEL STRESS

Omdat bij hoogsensitieve personen emoties veel sneller binnenkomen, trekken zij zich kritiek veel meer aan dan mensen die niet hooggevoelig zijn. Situaties waarin kritiek kan worden gegeven worden dan ook veelal vermeden door hoogsensitieve mensen. Ze willen hun omgeving graag tevreden houden om zo kritiek, stress en negativiteit te voorkomen.

JE HART LUCHTEN

Je kan enorm goed je hart luchten bij hoogsensitieve personen. Want als jij pijn voelt, voelt de hoogsensitieve persoon met je mee. Hij of zijn voelt jou pijn feilloos aan. Want ze hebben een groot inlevingsvermogen en zijn daardoor een goed luistert oor.

Ik hoop je hiermee voldoende inzicht te hebben gegeven over wat je moet weten als je met een hoogsensitief persoon gaat daten.

Veel liefs ♥, Thessa

Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste posts van Single and the City en wat er zoal in mijn leven gebeurt? Volg me dan via BloglovinFacebookTwitter of  Instagram.

Previous Post Next Post

17 Comments

 • Reply yvonne 18 december 2015 at 09:18

  Heb je hier zelf ervaring mee?

 • Reply yvonne 18 december 2015 at 09:28

  Sorry had de verwijzing naar het eerde stuk hierover niet gelezen. Nu wel. Maakt het meteen een stuk duidelijker. Dankjewel.

  • Reply Thessa 18 december 2015 at 10:40

   Geeft niks :) Maar ik ben idd zelf hoogsensitief.

 • Reply Marjoleine 18 december 2015 at 17:51

  Wauw ik herken dit zo erg! Ik weet bijna 100% zeker dat ik hoogsensitief ben. Heb jij dit ooit officieel laten testen?

  • Reply Thessa 22 december 2015 at 00:19

   Je kan dit gewoon online testen, als je zoekt op Google vind je heel veel goede betrouwbare testen. Maar als je jezelf hier al in herkend kan het eigenlijk al niet meer missen hoor Marjoleine ;) Welcome to the club!

 • Reply Cindy 19 december 2015 at 15:28

  Heel herkenbaar, vooral het puntje van kritiek en dingen snel persoonlijk opvatten. Geluiden die hard binnen komen. Zo speelt onze buurjongen piano en de ene keer gaat dat beter dan de andere keer..

  • Reply Thessa 22 december 2015 at 00:21

   Het is soms ook net hoeveel prikkels je al hebt gehad die dag. De ene dag kan je daardoor meer ‘aan’ dan de andere dag.

 • Reply Iep 20 december 2015 at 17:27

  Een heel herkenbaar stuk dit.. Kun je je hiervoor laten testen?
  Zou mij een stuk meer rust geven!
  Liefs Iep xo

  • Reply Thessa 22 december 2015 at 00:23

   Hi Iep, je kan je hier zeker voor laten testen. Op Google vind je veel betrouwbare testen die je gewoon achter je computer kunt invullen. Veel succes! Maar als je je hier in herkend kan ik bijna al met zekerheid zeggen dat je hoogsensitief bent ;)

 • Reply Emma 23 december 2015 at 09:47

  Oef, dit is zo herkenbaar… Een paar jaar geleden zei iemand al tegen mij dat ik hoogsensitief ben en dat vatte ik toen (hoe typisch!) op als een belediging. Nu zie ik in dat het juist fijn is om te weten, zodat je er meer over kunt lezen en kunt leren hoe je er mee om moet gaan. Met name dat laatste is niet altijd even makkelijk voor andere mensen, die geen ervaring met HSP’s hebben. Misschien ook een artikeltje waard? :-)

  • Reply Thessa 27 december 2015 at 22:51

   Hahaha, ja dat is een typische opvatting van iemand die hoogsensitief is. Ik ga zeker in de toekomst meer artikelen schrijven over hoogsensitief zijn. Er is nog veel onduidelijkheid over merk ik en er zijn zoveel mensen die het zijn.

 • Reply Miriam 27 december 2015 at 13:52

  Hmmmm, ik herken mijzelf hier best wel in zeg! Nooit zo over gedacht…

  • Reply Thessa 27 december 2015 at 22:52

   Misschien een keertje een testje doen op internet Miriam? Er zijn er genoeg te vinden op Google en misschien geeft dat wat meer duidelijkheid en rust. X

 • Reply Roxanne 1 januari 2016 at 11:49

  Wow, ik kan achter elk stukje zeggen: jep, that’s me! Ik wist wel dat er iets van hoog sensitiviteit in zat, maar blijkbaar toch echt meer als dat ik dacht….

 • Reply Marcel 4 januari 2016 at 21:15

  Wel jammer dat het alleen de negatieve kanten belicht. Dit zijn een aantal eigenschappen waar een HSP last van kan hebben. Maar dat hoeft niet. Er zijn ook HSP’s die van deze eigenschappen geen last hebben omdat ze er mee om kunnen gaan. Dat is het verschil tussen hoog sensitief en hoog sentimenteel.

 • Reply Bianca 6 januari 2016 at 17:20

  Ben het met mijn voorganger eens. Het lijkt wel een straf om hsp te zijn. Terwijl ik, juist het tegenovergestelde vind. Ik zou dit nooit laten lezen als ik iemand zou gaan daten. Ik vertel liever mijn eigen verhaal..want anders zou de ander echt met gierende banden wegrijden. ;-)

 • Reply johnny 7 februari 2016 at 10:55

  Ook hier (met respect ) en op twitter 98 % vrouwen die HSP hebben . Zat laatst heimelijk mee te luisteren met 4 vrouwen die , uiteindelijk dan maar , allen HSP hadden (..) , want veel huilen ed.
  Ik denk dat we moeten onderscheiden hoogsentimenteel en hooggevoelig , alle testen ten spijt , die zijn nog steeds niet maatgevend ( net als ADD nog steeds grote vraagtekens en onderzoeken benodigt ) .
  Juist je hart luchten bij een HSP ”er is geen pro , althans voor de HSP ”er , immers anderen weten dit veelal ”uit te buiten” want je kan zo goed luisteren .
  “‘voldoende inzicht ” sorry , je hebt net 1 % geschreven en dat geeft meer vragen dan bewustwording ….

 • Leave a Reply