Columns

HOE IK LANGZAAM VEGETARIËR AAN HET WORDEN BEN

IMG_1632

Het vlees dat wij in de supermarkt kunnen kopen komt van dieren die geen fijn leven hebben gehad. Ik gun alle dieren, en ook mensen, een fijn en goed leven. Ook het stukje vlees wat uiteindelijk op mijn bord zou moeten belanden. Die moet niet een veel te kort leven hebben gehad in een veel te klein hokje. Zonder bewegingsruimte, liefde of aandacht. Langzaamaan word ik me daar steeds bewuster van en daardoor wil ik eigenlijk geen vlees meer eten. Ik kan het gewoon niet meer over mijn hart verkrijgen. Kijk nou naar deze lieve snuitjes hierboven. Die wil je toch gewoon alleen knuffelen? En niet opeten…

DIERENVRIEND.

Ik ben een echte dierenliefhebber. Mijn hart breekt al als ik per ongeluk op zijn huisje van een slak stap. Ik roep dan ook nog naar hem; ‘sorry slak!’. En dan voel ik me even heel erg rot. Maar ik eet nog wel, heel soms, een stukje vlees. Een stukje vlees van een beestje dat helemaal geen fijn leven heeft gehad. Ze worden volgepompt met antibioticum en weet ik veel wat voor troep nog meer. Het doet mij pijn, recht in mijn hart. Zeker als ik naar mijn eigen hondje kijk. Die het zo goed heeft. Hij wordt vertroeteld, krijgt altijd enorm veel liefde, heeft ruimte om rond te dartelen en er staat altijd een bakje eten & drinken voor hem klaar. Meneer slaapt zelfs op een door hem zelf goedgekeurd kussen en wordt s’avonds toegedekt onder een dekentje. Hij heeft geen idee hoe goed hij het heeft en wat er allemaal gebeurt met alle andere dieren om hem heen. Die in veel te kleine ruimtes leven. Die vergroeide ledenmaten hebben omdat ze geen goede ondergrond hebben om op te staan, laat staan te liggen.

DE BIO INDUSTRIE.

En dan beseft ik me des te meer dat ik eigenlijk de huidige bio industrie niet meer wil spekken. Ik wil ze niet stimuleren om nog meer dieren in te kleine hokken te proppen. Ze vol te stoppen met slecht voedsel zodat ze zo snel mogelijk dik worden. En om ze dan veel te vroeg aan hun einde te laten komen door ze in een rij te zetten zodat ze zien wat ze te wachten staat; een slachtbank. Vreselijk! En waarom? Omdat ik zo nodig elke avond een stukje vlees op mijn bord wil hebben. Nee! Waar is dat eigenlijk goed voor? Het is niet goed voor mezelf, het smaakt niet eens lekker door alle toegevoegde ‘troep’ en de dieren worden er niet beter op. Dus waarom zouden we nog, met alles dat we inmiddels weten, nog elke dag vlees eten?

GEEN VLEES MEER.

Gelukkig eet ik allang geen vlees meer op dagelijks basis. Soms zelfs weken niet of maanden niet. Laatst hebben mijn vriend en ik samen een hele maand geen vlees gegeten. Dat ontstond als een uitdaging, maar dat is inmiddels een lifestyle aan het worden. Waar ik me enorm goed bij voel.

Los van het feit dat ik wil dat het dier het goed heeft gehad, wil ik ook goed voor mijn eigen lichaam zorgen. En het dus niet volstoppen met antibioticum die ik niet nodig heb. Waardoor ik straks immuun ben geworden voor antibiotica als ik het echt een keer nodig heb. Al deze dingen hebben ervoor gezorgd dat ik tegenwoordig steeds meer voor de vegetarische lifestyle kies. Want als ik heel eerlijk ben proef ik het verschil tussen echte gehaktballetjes en vegetarische gehaktballetjes in de pasta saus niet. En vind ik de vegetarische balletjes zelfs veel lekkerder dan echte gehaktballetjes! Ik zeg win win situatie.

Overweeg jij een vegetarische lifestyle?

Veel liefs ♥, Thessa

Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste posts van Love and Lifestyle Blog en wat er zoal in mijn leven gebeurt? Volg me dan via BloglovinFacebookTwitter en/of Instagram

* De foto hierboven is door mij zelf gemaakt, van twee gelukkige, goed verzorgde, vrij lopende varkentjes op een boerderij van Het Betere Boerenbed

Previous Post Next Post

21 Comments

 • Reply Kelly 8 april 2016 at 08:44

  NOpe… ik ben een echte vleeseter… als iemand me mijn spare-ribs zou ontnemen zou ik huilen als een baby haha… Maaaaar ik heb sinds kort wel ingesteld dat we één keer per week vegetarisch eten, en één per week vis. Waar het voorheen iedere dag vlees was, dus toch wel iets beter =). K vind het namelijk ook wel zielig =(… Alleen… k heb toch een puntje van kritiek, als je vis eet ben je geen officiële vegetariër toch ;).?

  • Reply Thessa (Hoofdredacteur) 26 april 2016 at 14:45

   Hahaha, dat weet ik Kell :) Spare-ribs is ook één van de dingen die ik het meest mis. Maar ik wil het echt niet meer eten. Maar wel goed dat jullie iig minder vlees eten! Je bent officieel een pescotariër, als je geen vlees wel vis eet. ;)

 • Reply Jolanda 8 april 2016 at 09:26

  Mij lijkt het heel moeilijk. Ik eet ook lang niet zoveel vlees meer dan voorheen, maar soms vind ik het gewoon ook erg lekker

  • Reply Thessa (Hoofdredacteur) 26 april 2016 at 14:43

   Is het ook, dat geef ik toe. Maar toch vind ik het heel vaak niet waard. Als ik dan denk aan wat voor slecht leven die beestjes hebben.

 • Reply Deisy 8 april 2016 at 10:10

  Ik eet zelf wel vlees maar probeer dit erg te beperken tot 1 a 2 keer per week. Ik vind het van andere mensen echt super goed dat ze zich zo bewust zijn van het eten van vlees en wat er met de dieren gebeurt maar bij dit punt ben ik echt iemand die nog zijn kop in het zand steekt haha (stom I know). Een stukje vlees op zijn tijd vind ik gewoon heerlijk. Maar ik zeg nooit dat ik niet vegetarisch zou kunnen worden. Ik vind het in ieder geval Supergoed van je meis.

  • Reply Thessa (Hoofdredacteur) 26 april 2016 at 14:43

   Dat is al onwijs goed. Ik ben zo blij dat meer mensen bewust worden over wat ze eten.

 • Reply Veerlez 8 april 2016 at 11:59

  Precies dit! Ik eet heel af en toe nog vlees of vis, maar eigenlijk eet ik vaker geen dan wel vlees. Mensen hebben bij mij ook vaak het idee dat ik vegetarisch eet, terwijl dat niet helemaal zo is. Maar langzaamaan bijna toch wel. Ik vind het een mooie tussenweg om eigenlijk alleen vlees buiten de deur te eten. Mocht ik het bij uitzondering zelf kopen, dan wel het meest biologische stukje wat ik kan vinden! :)

  • Reply Thessa (Hoofdredacteur) 26 april 2016 at 14:42

   Ja dat heb ik dus ook. Dat ik het nog niet echt ben maar wel steeds vaker kies voor geen vis of geen vlees. Thuis eet ik het sowieso niet. Alleen buiten de deur.

 • Reply Jessica 8 april 2016 at 14:58

  Leuk artikel!
  En fijn om te lezen dat steeds meer mensen proberen wat minder vlees te eten!
  Zelf ben ik nu ongeveer 10 jaar vegetarisch en ik kan je vertellen, ik mis vlees TOTAAL niet. Je went er vanzelf aan.
  Veel mensen denken dat vegetariërs alleen maar groente producten eten maar er is tegenwoordig genoeg lekkers in de schappen van de supermarkt, voor de vegetariër. Gewoon zelf je eten lekker maken en je mist niks :)

 • Reply Marjoleine 8 april 2016 at 17:21

  Goed zeg dat je een stuk minder vlees eet! Ik merk zelf ook dat vlees eten echt een gewoonte is. Ik eet het zelf nog wel regelmatig maar wil er zeker verandering in brengen en het alleen eten als ik er echt trek in heb, en niet omdat het ‘hoort’. X

  • Reply Thessa (Hoofdredacteur) 26 april 2016 at 14:40

   Heel goed! Dat is ook waarom ik dit artikel heb geschreven. Voor een klein stukje gewaarwording.

 • Reply yvonne 9 april 2016 at 18:30

  Ik vind het heel goed van je en ben het op bepaalde punten ook wel met je eens. Zelf eet ik ook allang niet meer elke dag vlees maar soms vind ik het toch wel heel lekker. Het liefst zou ik willen dat een dier gewoon opgroeit en van ouderdom sterft en het dan geslacht word omdat hij helemaal gebruikt kan worden. En niet dat hij geslacht word omdat ik zo nodig vlees op mijn bord wil. Klinkt misschien onlogisch en is vast iets voor in een ideale wereld denk ik ;-)

  • Reply Thessa (Hoofdredacteur) 26 april 2016 at 14:38

   Precies dat, dat is nou iets wat ik ook zou willen. Dat de beestjes sterven uit ouderdom en dat we ze dan opeten. Maar dat is misschien iets te idealistisch idd.

 • Reply Kelly 10 april 2016 at 20:44

  Zelf eet ik ook niet iedere dag meer vlees. Maar ik vind het toch wel erg lekker. Zelf eten wij sinds een jaar of 5 alleen nog maar onze eigen dieren. Sommige mensen vinden dit hypocriet, vreemd of gemeen, maar ik weet van het stukje vlees op mijn bord wel dat het een heleboel liefde heeft gehad, veel loopruimte en goed voer. En dat is nog altijd eerlijker dan een stuk vlees uit de supermarkt of bij de slager vandaan.

  • Reply Thessa (Hoofdredacteur) 26 april 2016 at 14:37

   Ooh dat vind ik alle behalve hypocriet! Als ik zou weten dat de beestjes op mijn bord een goed leven hebben gehad zou ik met een gerust hart iets meer vlees eten. Maar helaas hebben ze dat niet, dus dan eet ik het gewoon liever niet. So keep up the good work Kelly! Bedankt voor je reactie.

 • Reply Yvette 13 april 2016 at 07:06

  Wat ontzettend goed van je zeg! Ik besefte me laatst ook hoe weinig vlees ik eigenlijk nog maar eet. Ik eet wel vaak kip, maar dat is eigenlijk nog maar het enige. Héél soms gehakt en ook soms wat vis. Dat is heel geleidelijk gegaan en niet eens echt een bewuste keuze, maar het voelt wel goed om niet bij iedere maaltijd een stuk vlees weg te werken. Ik denk dat ik gemiddeld 4x in de week vegetarisch eet.

  • Reply Thessa (Hoofdredacteur) 26 april 2016 at 14:36

   Ik denk dat heel veel mensen niet eens door hebben wat ze nou eigenlijk eten. Gewoon uit gewoonte. Vandaar dit artikel. Maar jij bent al onwijs goed bezig lees ik zo :)

 • Reply Sophie 16 april 2016 at 08:16

  To the point! Vlees is echt ‘not done’. Probeer dit echt niet te veel te nemen en neem liever een stukje biologisch vlees (denk maar aan de ‘plofkippen’). De beste manier om gezond te zijn is je voedingspatroon grondig te wijzigen. Deed ik ook en ben wel 30 kg afgevallen, ondertussen is mensen begeleiden echt mijn passie geworden. Op die manier blijft afvallen zonder dieet geen utopie!

 • Reply Margreet 27 april 2016 at 13:21

  Helemaal mee eens Thess! Ik eet sinds kort ook erg weinig vlees meer en dat bevalt prima! Ik hou erg veel van dieren en zeg altijd maar..als ik het dier zelf niet kan doodmaken laat ik het ook een ander niet doen ;-)

 • Leave a Reply