Lifestyle, Reviews

HET ZELFGENEZEND VERMOGEN VAN ONS EIGEN LICHAAM

Interessante titel he? Het zelfgenezend vermogen van ons eigen lichaam, heb je daar wel eens over nagedacht? Of gewoon eens bij stilgestaan? Dat ons lichaam in staat is zichzelf te genezen. Vandaag vertel ik je er meer over. 

HET ZELFGENEZEND VERMOGEN VAN ONS EIGEN LICHAAM

Het is waarschijnlijk iets waar je nooit bij stil staat, of wellicht zelfs voorlief neemt: het zelfgenezend vermogen van ons eigen lichaam. Als wij een wondje hebben dan vinden we het heel normaal dat dit vanzelf geneest. Ons lichaam stuurt bloed om de wond schoon te spoelen en om zo bacteriën buiten de deur te houden. Vervolgens worden er van binnenuit nieuwe laagjes huid opgebouwd en ontstaat er uiteindelijk een korstje. Deze valt eraf zodra de nieuwe huid is aangemaakt en na verloop van tijd zie je niks meer terug van je wond. Prachtig nietwaar?

Zo geneest ons lichaam ook na griep of een verkoudheid. Na een paar dagen uitzieken voel je je over het algemeen weer beter omdat ons lichaam de bacterieren de deur uitwerkt. Het enige wat wij hoeven te doen is wachten tot ons lichaam genezen is.

Maar wat nou als je dit zelfgenezend vermogen kunt versterken en er meer uit kan halen dan er al in zit? Tom Tichelaar vertelde ons er alles over tijdens zijn event: “Tom over Tom” in Utrecht op 18 maart j.l.

TOM TICHELAAR

Zeer inspirerend was dit event! Tom heeft zelf ooit de diagnose CVS (Chronisch Vermoeidheid Syndroom) gekregen. Dit was een lang traject van onderzoeken bij verschillende specialisten die telkens niks konden vinden. Zijn extreme vermoeidheid, koortsaanvallen en andere klachten waren niet te verklaren. Uiteindelijk werd zijn ziek zijn bestempeld met CVS. Iets waar hij het totaal niet mee eens was. Hij was 35, in de bloei van zijn leven en wilde absoluut niet akkoord gaan met de rest van zijn leven vermoeid en ziek op bed liggen. Hij ging opzoek naar een oplossing en vond dit in het zelfgenezend vermogen van ons eigen lichaam.

WANDELEN

Tom paste een hele hoop dingen toe om zich zelf weer energiek en gezond te voelen. Hij ging onder andere wandelen. Ik citeer uit zijn boek Kortom, zo kan het ook; Bij het wandelen gebruiken we al onze spieren en belasten we onze botten en ons kraakbeen, en dat met relatief weinig inspanning. Wanneer je niet wandelt, te weinig lichaamsbeweging krijgt, gaan je botten, spieren en kraakbeen snel achteruit. Hoogleraar en gedragswetenschapper Peter Hollander zei ooit: ‘Niet wandelen is niet goed.’

Wandelen is o.a. goed voor:

 • onze botten
 • ons kraakbeen
 • onze spieren en het sterker maken van onze spieren
 • afvallen
 • ons humeur, wandelen maakt vrolijk
 • onze levensverwachting, door slechts 75 min per week te wandelen leef je 1,8 jaar langer
 • ons hart, wandelen vermindert de kans op hartziekten
 • pijnbestrijding, tijdens het wandelen maak je endorfinen aan en deze verlichten pijn
 • ons brein, wandelen relativeert

AFFIRMATIES

Affirmaties zijn korte krachtige en positieve zinnetjes die je tegen jezelf zegt. Zoals Buddha ooit zei: ‘Het is voor ons belangrijk om goede gedachten te hebben, want wij worden wat wij denken.’

Ik vind dit één van de meest indrukwekkende stukjes van Tom zijn event en uit zijn boek. De gedachtes die wij hebben maken ons tot wie wij zijn. Heel simpel gezegd: als je denkt dat je een sukkel bent, ben je dat ook. Zo werkt het dus ook met ziek zijn, als je ’s ochtends opstaat met keelpijn en je blijft de hele dag denken over hoeveel zeer het doet, en hoe lastig het slikken gaat, hoe meer zeer je keel zult gaan doen. En je zult aan het einde van de dag een opgezette keel hebben van hier tot Tokio. Door positieve gedachtes te hebben en niet het negatieve te voeden kan je het zelfgenezend vermogen van je eigen lichaam zijn ding laten doen.

MEDITEREN

Volgens Tom’s zeggen hét medicijn dat zijn energie heeft teruggegeven: meditatie. En volgens vele wetenschappers en wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het werkt!

Mediteren is o.a. goed voor:

 • slaapstoornissen
 • hoge bloeddruk
 • overgewicht
 • te hoog cholesterol
 • vroegtijdige veroudering
 • verbetering van schoolprestaties
 • hoofdpijn en migraine
 • spierspanningen
 • rugklachten
 • angst
 • stress
 • burn-out

GENEZEN, ZO KAN HET DUS OOK

Nu rest mij alleen nog de vraag, iets wat ik mij al heel lang afvraag en iets wat eigenlijk bevestigd wordt door Tom zijn verhaal. Zijn wij niet veel te ver van de basis verwijderd? Zijn wij niet veel te veel beïnvloed door technische snufjes, ziekenhuizen, medicijnen en farmaceutische bedrijven? En ligt in velen gevallen de genezing gewoon binnen handbereik? Beter nog, het bevindt zich in je eigen lichaam en je hebt het dus altijd bij de hand! En vele beschavingen zoals de oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals, genezen veel sneller van een kwaal dan wij met al onze technische snufjes en moderne middelen. Ik denk niet, en Tom trouwens ook niet, dat ernstige aandoeningen zoals bijvoorbeeld kanker te genezen zijn met een wandeling en wat meditatie. Maar ik denk echt dat je hier heel veel voordeel uit kan halen als je deze manier van denken en leven onder de knie hebt.

Tom is tenslotte het levende bewijs! Hij heeft zichzelf genezen van CVS en van 2 jaar lang aan bed gekluisterd te zijn. En zo zijn nog veel voorbeelden van mensen die door een positieve mindset en gezonde levensstijl gezond zijn geworden of met een ziekte bovenverwachting heel oud zijn geworden. Denk alleen al de recentelijk overleden Stephen Hawking die 76 jaar is geworden met ALS.

WINNEN? (winactie gesloten)

Heb ik je aandacht tot aan het einde van dit artikel kunnen vasthouden? En wil je meer weten & lezen over dit interessante onderwerp? Dan mag ik je in samenwerking met Tom Tichelaar zijn boek aanbieden. Ik mag een aantal boeken weggeven. En ik, als niet lezer, heb zijn handzame boek in één ruk uitgelezen. Wat mij betreft een aanrader als je meer wilt weten over dit onderwerp!

Wat moet je doen?

 • Niet veel
 • Laat een reactie achter dat je graag kans wilt maken en vertel in het kort waarom dit onderwerp je aanspreekt
 • That’s all!

*de winnaars krijgen binnen een week per e-mail bericht voor het opvragen van

adresgegevens voor het toesturen van het boek. 

Veel liefs ♥, Thessa

Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste posts van Love and Lifestyle Blog en wat er zoal in mijn leven gebeurt? Volg me dan via BloglovinFacebookTwitter en/of Instagram.

Previous Post Next Post

13 Comments

 • Reply Yvonne 9 april 2018 at 07:51

  Ik wil dit boek heel graag winnen. Omdat ik erg benieuwd ben naar hoe je deze positieve mindset kunt krijgen en ook kan vasthouden. En wat het allemaal voor je kan doen.

  • Reply Thessa (Hoofdredacteur) 9 april 2018 at 10:42

   Wat leuk dat je hierin geïnteresseerd bent Yvonne! Ik heb tot nu toe veel aan zijn boek gehad, uiteraard verander je niet zomaar je leven en mindset. Maar stapje voor stapje gaat het me steeds beter af.

 • Reply saskia slingerland 9 april 2018 at 08:43

  Heel graag zou ik dit boek winnen om te ervaren wat het voor mij en mijn chronische darmziekte kan betekenen

  • Reply Thessa (Hoofdredacteur) 9 april 2018 at 10:43

   Wat vervelend om te horen dat je chronische darmklachten hebt Saskia! Ik weet zeker dat het boek van Tom je verder kan helpen!

 • Reply Liezel Glaubitz 9 april 2018 at 13:03

  Hello Thessa, lovely article. We are of much more capable than what we think…. our minds and bodies are amazing in countless ways…

 • Reply Rian 9 april 2018 at 13:37

  Hoi Thessa, ik denk zeker dat ons lichaam en de manier waarop wij leven invloed heeft op ons lichaam en het zelf genezen hiervan. Ik vind dit een interessant onderwerp en zou er erg graag meer over willen lezen!

 • Reply Esther van Gestel 9 april 2018 at 20:19

  Hoi Tessa,

  Ben erg benieuwd naar het boek omdat ik al jaren zoekende ben waarom ik altijd moe ben… helaas zonder resultaat. Wie weet kan het boek mij hulp bieden ? Groetjes Esther

 • Reply Dinah 10 april 2018 at 10:53

  Erg geïnteresseerd in dit boek. Ik ben ervan overtuigd dat het inderdaad ook anders kan..
  zou het boek graag winnen

 • Reply Marieke 11 april 2018 at 21:11

  Hoi Thessa,

  Wat lijkt mij dat een geweldig boek om mij zelf weer eens goed op de rit te krijgen.
  Ben van heel ver gekomen maar nu de laatste tijd, beetje krakkemikkig en allerlei kwaaltjes
  Wie weet geeft dat boek van Tom mij een goede handleiding hoe ik dat jhet beste kan aanpakken.
  Veel liefs van mij

 • Reply Eleo Nora 23 april 2018 at 19:28

  Lijkt mij een zeer interessant boek sowieso de moeite waard om te lezen vanwege de samenvattingen en overwegingen die je in jouw artikel geeft maar ook vooral omdat ik denk dat het een lezenswaardig boek vol tips is die wellicht verder kunnen helpen. Ik zou het graag winnen om nog wijzer te worden in verband met de cvs klachten en de reuma.

 • Reply Michelle 23 april 2018 at 20:00

  Yay, super interessant! Drie weken geleden werd een griepje (althans dat dachten we) ineens een levensbedreigende bacterie waardoor ik 5 keer naar de OK moest zodat de artsen mijn leven konden redden. Vanuit het niets was ik heel erg ziek. Een rollercoaster, geloof me.. na 5 dagen IC waarvan 2 beademend, heb ik 10 dagen op de afdeling Chirurgie gelegen. De wonden op mijn benen zijn gesloten door de chirurgen. Ben ik al weer een week thuis en ben ik de hele tijd positief ingesteld. Ik ga hier bovenop komen! En tuurlijk heb ik regelmatig een enorme dip en zit ik heel hard te huilen.. Het boek kan mij denk ik alleen maar sterken in mijn positieve mindset..

 • Reply Esther van Gestel 11 juni 2018 at 18:51

  Hoi Thessa,

  Ik was blij verrast toen ik het boek in de brievenbus vond! Afgelopen week op vakantie geweest en de rust gevonden om het boek te lezen. Vooral het gedeelte over meditatie spreekt mij erg aan. Dit komt wellicht omdat ik geen lichamelijke problemen heb en eigenlijk alleen maar vermoeidheid ervaar. Ik ga mij zeker meer verdiepen in deze materie om te kijken hoe ik dit in mijn dagelijks leven kan toepassen. Ik doe sinds een maand of 9 één keer per week yin-yoga waarin je 3 tot 5 minuten in één houding zit en de gedachten vaak heen en weer gaan. Dit zal stap 1 voor mij zijn om daarin te kijken wat meditatie daarin kan betekenen en hoe ik dit het beste kan doen. Nogmaals dank voor het boekje!
  Lieve groet, Esther

 • Reply Eleo Nora 11 juni 2018 at 19:31

  dankjewel Tessa, dat ik een van de gelukkigen ben. heel interessant boekje, veel interessante stof tot nadenken én handelen. heel hartelijk dank! intussen volg ik mindfulness bij Natalja Kersten (heel fijn!) en de 6 weekse training ‘denken, voelen, doen”, een light-versie van mindfulness, ook heel fijn. uiteindelijk gaat het allemaal om bewust-zijn, bewuster-worden én zo mogelijk de verantwoording voor je eigen gezondheid nemen. (zie de website van rabbi Nathan Segel, die ik in Israel ontmoette en mij enorm inspireert. zie vooral diet for a good life: http://www.rabbinathan.com/health/healthcare.shtml en http://www.rabbinathan.com/about_nathan/index.shtml en
  http://www.rabbinathan.com/gallery/gallerydetails.shtml … liefs

 • Leave a Reply