Lifestyle, Personal

EEN ASIELHOND ADOPTEREN

Asielhond adopteren

Iets wat wij heel erg graag wilde doen na het overlijden van onze eerste trouwe viervoeter (welke bijna 18 jaar heeft mogen worden) was een asielhond adopteren. Een wat ouder hondje nog een fijn thuis geven. Maar een asielhond adopteren doe je niet zomaar, daar gaat wel het één en ander aan vooraf. Daarom delen wij graag hier onze ervaring en tips:

EEN GESCHIKTE MATCH VINDEN

Toen Duke, onze eerste hond, begin maart 2020 overleed hebben wij voorzichtig onze ogen open gehouden voor een asielhond. Ondanks dat het gemis en het verdriet groot was en wij deze niet direct wilde ‘opvullen’ met een nieuwe hond, wisten wij ook dat ons gezin niet compleet was zonder hond. Wij zijn grote dierenliefhebbers en daarbij beide extreem gek op honden. Ook wisten wij dat een geschikte match vinden enige tijd zou kunnen duren. Want we hadden wel een aantal voorkeuren voor een asielhond:

 • Kleine tot middelgrote hond.
 • Beschikt over basis commando’s en is zindelijk.
 • Twee kleurig (bijv. wit met bruin of bruin met zwart).
 • Niet ouder dan 10 jaar.
 • Het liefst zonder medische problemen en/of dure medicatie.
 • En het liefst een hond die van knuffelen houdt.

Het ras, land van herkomst of geslacht maakte voor ons niks uit. Ook eventuele gedragsproblemen zagen wij niet als obstakel. Een hond is in onze ogen altijd te trainen.

De zoektocht begon en ik hield verschillende websites, Facebook pagina’s en Instagram profielen in de gaten waarop asielhonden voorbij kwamen.

BETROUWBARE WEBSITES VOOR HET ADOPTEREN VAN EEN ASIELHOND:

Verhuisdieren.nl

Happydogsshelters.com (actief op FB & IG)

Ikzoekbaas.dierenbescherming.nl

Bij Verhuisdieren.nl is het mogelijk een profiel aan te maken, je krijgt dan e-mails als er honden zijn aangemeld die vallen binnen jouw voorkeuren. Wij vonden dit erg handig, echter hebben wij daar geen match gevonden. Wij hebben onze Gijs gevonden via Happy Dogs Shelters, een non-profit organisatie met vrijwilligers die happy wandelingen maken met asielhondjes. Op social media delen ze dan foto’s en een verslag van deze wandeling. Een fijne en laagdrempelige manier om asielhonden te leren kennen.

Toen op 12 augustus 2020 de volgende berichten in onze tijdlijn voorbij kwam waren wij opslag verliefd!

DE EERSTE ONTMOETING

Na veel hondjes te hebben gezien en profielen te hebben gelezen wisten we direct dat Gijs onze nieuwe hond zou zijn. Het voelde meteen goed en de volgende dag belde we met het asiel. Gijs was al wel wat ouder maar niet te oud, een terriër (daar hebben we ervaring mee) en geen medische problemen of medicijnen. Maar misschien was zijn knappe koppie wel het meest doorslaggevend!

Op 20 augustus 2020 gingen wij bij hem kijken. Er waren uiteindelijk meer dan 25 geïnteresseerde voor Gijs maar gelukkig waren wij de eerste!

Gijs zat in dierenasiel de Hazenberg in Amerongen. Een zeer betrouwbaar asiel en pension voor huisdieren. Gijs was in het begin een beetje angstig maar toen hij eenmaal aan ons had gesnuffeld was het eigenlijk meteen goed. We maakten een wandeling in het nabijgelegen bos. Gijs was enthousiast, liet zich van zijn beste kant zien (netjes langs de kant van de weg zitten toen er een auto aankwam) en gaf ons overal kusjes.

Het liefst hadden we hem meteen mee genomen naar huis, want Gijs wilde bij terugkomst bij het asiel niet meer mee naar binnen. Hartverscheurend! Alleen hadden wij de volgende dag een bruiloft incl. avondfeest op de planning staan. En wij wilde Gijs niet meteen op zijn tweede dag bij ons alleen laten. In overleg met het asiel was het dan ook beter hem pas op 22 augustus op te halen zodat hij in alle rust kon wennen bij ons.

WELKOM THUIS GIJS

Gijs was gelukkig enthousiast toen wij hem voor de tweede keer kwamen bezoeken. We hebben meteen alle administratieve dingen afgehandeld, Gijs ingeschreven op ons adres en een kleine vergoeding betaald aan het asiel. Zodat we daarna direct naar huis honden en Gijs nooit meer terug hoefde naar het asiel.

DE KOSTEN VOOR HET ADOPTEREN VAN EEN ASIELHOND

Een asielhond is niet gratis er is altijd een vergoeding die betaald dient te worden. Dit ter voorkoming dat de hond weer ‘gedumpt’ wordt maar ook om de kosten die het asiel heeft gemaakt enigszins te dekken. Wij hebben voor Gijs €155,- betaald.

Gijs is bij aankomst in het asiel volledig gecheckt door een dierenarts. Hij is daar ontwormt en ontvlooid. En uiteraard is er voor Gijs gezorgd in de vorm voeding en onderdak. Wij vonden het dan ook niet meer dan normaal om hier voor te betalen. Zodat het asiel kan blijven bestaan en ze andere dieren kunnen blijven helpen.

Eenmaal thuis heeft Gijs het hele huis ontdekt, overal gekeken en gesnuffeld. Bij de voordeur was hij al dol enthousiast, alsof hij wist dat dit zijn nieuwe huisje ging zijn. Een heel bijzonder moment om mee te maken.

WAAROM ZAT GIJS IN HET ASIEL?

Gijs is (voor zover wij weten) naar het asiel gebracht door zijn vorige eigenaren i.v.m gedragsproblemen. Hij kwam uit een groot gezin met veel kinderen en kleinkinderen. Nadat Gijs een keer is aangevallen door een Labrador is hij wat schrikkerig en vertrouwde de vorige eigenaren hem niet meer met de kleinkinderen. Gijs heeft baknijd en is erg bezitterig over zijn speeltjes. Ook schijnt Gijs een keer in de kuit van een hardloper te hebben gehapt (niet doorgebeten). Zijn vorige baasjes durfde het daarna niet meer aan met hem.

Inmiddels hebben wij zelf wel wat meer gedragsproblemen bij Gijs ontdekt maar daarover later meer.

ALLE TIPS OP EEN RIJTJE:

Omdat ik deze blog niet te lang wil maken zal ik in een vervolg blog vertellen hoe het nu met Gijs gaat en hoe we aan de slag zijn gegaan met zijn gedragsproblemen. Maar voor nu even alle tips op een rijtje voor het adopteren van een asielhond:

 • Schets een duidelijk profiel van wat je wenst.
 • Ga opzoek naar betrouwbare aanbieders van asieldieren.
 • Vraag zoveel mogelijk informatie op over het dier dat je wilt adopteren. Hoe meer informatie, hoe beter!
 • Neem de tijd om elkaar te leren kennen (veel asiels staan het toe dat je meerdere keren met de hond gaat wandelen, maak hier gebruik van).
 • Zorg dat het dier de eerste dagen/weken niet te veel alleen is.
 • Geef het dier de tijd om te wennen aan zijn/haar nieuwe omgeving. Dit heeft echt enkele maanden nodig.

Adopt,don’t shop!

Heb je nog vragen? Laat het mij dan weten in de comments, ik beantwoord ze graag.

Veel liefs, ♥ Thessa

Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste posts van Love and Lifestyle Blog en wat er zoal in mijn leven gebeurt? Volg me dan via BloglovinFacebook en/of Instagram.

Previous Post

No Comments

Leave a Reply