Zaterdagmorgen en dan nu al starten met opbergen?

Het is 9.00 op zaterdagmorgen. De kinderen liggen nog op bed en ik zit op de bank deze blog te schrijven. En terwijl ik rondkijk zie ik allerlei items liggen. Vooral veel speeltjes van de hond maar ook veel items van de kinderen. Tijd dus om alles op te gaan bergen en met een rustig gevoel het weekend in te gaan.

Vaste opberg en schoonmaakdag

Meestal maken wij op vrijdag schoon. Ik ruim alles op. De schoenen opbergen, tijdschriften opbergen. De stapeltjes post die op het dressoir verwerk ik in de administratie. De spullen en boeken van de kinderen leg ik terug op hun kamer en ruim de keuken op. Terwijl ik dan naar de sportschool ben of met de hond ga wandelen maakt mijn man de beneden verdieping schoon.

Ik heb geluk, mijn man vindt het niet erg om schoon te maken. Hij zet zijn koptelefoon op, zingt hardop mee en gaat aan de slag. Als ik wel thuis ben kan ik hem door het hele huis door horen zingen.

Gisteren is het helaas niet gelukt om schoon te maken. Alle drie de mannen lagen namelijk met griep op bed. En zeker mijn jongste zoon had het zwaar te pakken met hoge koorts en hele erg hoofdpijn. Om hem rust te gunnen dus maar even geen stofzuiger aangezet en vandaag dus op mijn vrije zaterdag even aan de slag.

Opbergen in huis

Schoonmaken gaat een stuk sneller als je een vast ritme hebt voor opbergen in huis. Zo werken wij veel met bakjes. En hebben we voor veel items een vaste opbergplek. De kinderen weten waar zij hun schoenen opbergen. Voor mijn eigen schoenen heb ik in mijn kledingkast meerdere schoenenrekken staan. Heb nogal een schoenentik, vandaar meerdere schoenenrekken.

Ook weten de kinderen dat ze bij thuiskomst waar ze hun sleutel opbergen. Dit hebben we ze meteen toen wij hier kwamen wonen aangeleerd zodat de kans op zoekgeraakte sleutels erg klein is. En niet alleen zij weten dat ze bij binnenkomst meteen hun sleutel moeten opbergen in het mandje, ook hun vrienden doen netjes bij binnenkomst de sleutel opbergen.

Opbergen in de badkamer

In veel van de ruimtes in ons huis hebben we het opbergen makkelijk gemaakt. In de badkamer opbergen wordt een stuk makkelijker als je werkt met opbergdozen. Wij hebben hiervoor verschillende opbergdozen. Wil je goedkoop je huis overzichtelijk maken ga dan voor opbergmogelijkheden van de Action, Xenos of Ikea.

Voor de badkamer heb ik mandjes van de Action waarin ik de voorraad shampoo, tandpasta en maandverband bewaar. En ik heb een speciaal mandje voor de zonneproducten. Die heb je niet het hele jaar door nodig dus tijdens de winterperiode staat deze bovenop de kast.

Het voordeel van deze manier van opbergen is dat iedereen in huis weet waar ze spullen terug kunnen vinden. En ze weten ook dat als ze de laatste pakken ze dit even door moeten geven. Al werkt dat principe met pubers nog niet altijd goed :).

Foto door Karolina Grabowska via Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *