Heb je ooit al eens nagedacht over hoeveel voedsel we eigenlijk weggooien? Volgens Milieu Centraal gooien we maar liefst 9% van ons eten weg. Dat komt neer op maar liefst 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Met alle Nederlanders bij elkaar gooien we bijna 600 miljoen voedsel weg dat nog hartstikke goed is. Wat kan ik daar zelf aan doen? In deze blog geven we je 5 tips om voedselverspilling tegen te gaan. Je leert hoe je voedselverspilling kunt voorkomen, wat je kunt doen met voedsel dat je niet meer kunt gebruiken en hoe je kunt bijdragen aan een duurzamer milieu. Lees snel verder om te leren hoe je voedselverspilling kunt verminderen en je steentje bij kunt dragen aan een duurzamere planeet!

Minder voedselverspilling begint bij jezelf

Hoe vaak gebeurt het jou dat je (eigenlijk heel onnodig) ongebruikte etenswaren weggooit? Vaak gaat het om onschuldige hoeveelheden. Bijvoorbeeld een appel die er niet helemaal goed uitziet, een restje frisdrank dat je door de gootsteen spoelt of een doosje met koekjes die je toch niet zo lekker vind. Op het eerste oog lijkt het niet veel en eigenlijk best wel onschuldig. Maar al met al gooien we per persoon dus wel liefst 34 kilo per persoon weg, per jaar. Gemiddeld komt dat neer op €120,00 per persoon! (Bron: Milieu Centraal). 

Zonde van je geld en slecht voor het milieu

Al die voedselverspilling is niet alleen erg zonde voor je portemonnee. Ook het milieu heeft er onder te lijden. Alle energie die nodig was voor het produceren, vervoeren, koelen en verpakken van het eten dat je weggooit gaat verloren. Bovendien moet je sneller nieuwe producten kopen waar ook weer energie voor nodig is. Kortom: het is voor iedereen beter wanneer we wat beter kijken naar wat we allemaal weggooien. Wat kan je allemaal doen? Hieronder vind je 3 handige Apps die je kunt gebruiken!

  1. Foodello

Foodello is een Finse supermarkt met als missie om voedselverspilling tegen te gaan. Je vindt hier honderden producten met een naderende houdbaarheidsdatum. Het gaat hier alleen om houdbare producten, je koopt hier dus geen vers fruit of groenten. De kortingen variëren van 20% tot wel 90%. Je bespaart dus altijd ten opzichte van een supermarkt als Albert Heijn of PLUS. Je kunt eenvoudig jouw favoriete chips of frisdrank toevoegen als favoriet. Je krijgt dan een seintje zodra het in de aanbieding is. 

  1. Albert Heijn Overblijvers

Albert Heijn heeft sinds een tijdje een hele fijne functie ingebouwd in de App. Wanneer je in de App kiest voor “Overblijvers” dan vind je speciale aanbiedingen met producten die zijn overgebleven en anders uit het assortiment gaan. Vaak hebben ze ook een naderende houdbaarheidsdatum. Je kunt kiezen voor verschillende categorieën: verrassing (dit kunnen allerlei producten zijn), vegetarisch (zonder vlees/vis) en bakkerij (voordelig brood inslaan). De Overblijvers pakketten zijn er vanaf €4,95 en haal je op in jouw lokale AH-winkel. 

  1. Too Good To Go

Too Good To Go is een App die je misschien al wel kent. Dit bedrijf is in 2015 ontstaan, maar is nu ook beschikbaar in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Zwitserland en Engeland. Via deze App kun je heel eenvoudig producten in jouw eigen omgeving zoeken. Vaak zijn dit restaurants of winkels die een overbodige voorraad hebben waar ze graag iemand blij mee maken in plaats van het weg te moeten gooien. In de App kan je ook een lijst met favorieten maken. Komt jouw favoriete lekkernij voorbij? Dan krijg je direct een seintje. 

Foto van Ello op Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *