Steeds meer mensen bezoeken af en toe een mooie stad in Europa. Parijs, Londen, Barcelona of Rome, er zijn genoeg prachtige steden waar je eens naartoe kunt gaan of waar je misschien zelfs al eens bent geweest. Echter, deze steden lopen ook over van de toeristen en misschien wil je ook eens wat nieuws proberen. Je wilt buiten de gebaande paden treden en eens een leuke stad in Europa bezoeken waar nog niet iedereen al geweest is. Gelukkig zijn er genoeg steden in Europa die nog geen massatoerisme kennen. Hieronder bespreek ik vijf originele stedentripbestemmingen in Europa.

Tallinn in Estland

Als je een stap in deze prachtige stad zet, waan je je voor even terug in de middeleeuwen. Tallinn biedt genoeg plezier om je een lang weekend te kunnen vermaken. Ontdek het oude centrum, bezoek alle prachtige paleizen en kathedralen die de stad kent en strijk neer bij een van de vele lekkere restaurantjes om te eten. Met de bus kom je op een gemakkelijke manier bij de TV-toren, vanaf waar je een prachtig uitzicht op de gehele stad hebt. Zie je de oude stad liever van bovenaf maar dan wat dichterbij? Er zijn ook meerdere uitzichtpunten aan de rand van de stad.

Je kunt je stedentrip naar Tallinn ook combineren met enkele andere steden. Zo ben je in een paar uur al met de ferry in Helsinki en ben je met een busrit van vier uur ook al in Riga. Ideaal dus als je wat langer weg wilt gaan.

Kotor in Montenegro

Heb jij er ooit aan gedacht om naar Montenegro op vakantie te gaan? De meeste mensen waarschijnlijk niet. Maar dat is zeer onterecht, want het is er fantastisch! De natuur is indrukwekkend, de stadjes zijn schattig en de kustlijn is perfect om lekker te zwemmen en aan het strand te liggen. 

Kotor is absoluut de nummer 1 bestemming in Montenegro. Dit is een klein stadje met een prachtig mooi historisch centrum dat omringd is door hoge bergen. Ook ligt het aan de baai van Kotor, dat heel erg lijkt op een fjord. Maak vanaf Kotor zeker een uitstapje naar de Blue Caves, Perast en naar de Lady on the Rocks en laat je verwonderen door de natuur om je heen.

Kotor ligt heel dichtbij Dubrovnik in Kroatië, dat je misschien wel kent als het decor van Game of Thrones. Als je wat langer weg wilt gaan, zijn deze twee steden in de Balkan goed te combineren.

Oslo in Noorwegen

Zowel in de zomer als in de winter is Oslo een prachtige stad om te bezoeken. Er zijn heel veel interessante musea, genoeg parken om in te relaxen en prachtige architectuur om te bewonderen. Wandel door het Vigelandpark, bezoek de Skischans bij Holmenkollen of loop op het dak van het operagebouw.

In de zomer vaar je met een ferry naar de eilanden in het Oslofjord, waar je lekker kunt wandelen of een duik kunt nemen in het verfrissende water. In de winter bezoek je juist een van de drijvende sauna’s in het Oslofjord om vervolgens het ijskoude water in te duiken voor verkoeling. Ook kun je in de winter skiën of langlaufen in Oslo, of rodel drie kilometer naar beneden op een slee bij Korketrekkeren.

Kortom: in Oslo is genoeg te doen om je te vermaken tijdens je stedentrip. Ook al is het misschien niet je eerste keuze om te gaan bezoeken, Oslo is zeker de moeite waard.

Bilbao in Spanje

Barcelona, Valencia of Madrid: dat zijn de steden in Spanje die veel mensen bezoeken. Bilbao wordt vaak overgeslagen, maar is wel zeker een bezoek waard. Deze stad in Baskenland staat bekend omdat een van de Guggenheim musea er staat. Daarbij vind je door de hele stad een relaxte Spaanse sfeer, mooie gebouwen, pleinen en bruggen, en de lekkerste restaurantjes waar je de typische Baskische ‘pintxos’ kunt eten (dit zijn belegde stokbroodjes die je per stuk als tapa kunt bestellen).

Als je in Bilbao bent, vergeet dan ook zeker niet om het nabijgelegen San Juan de Gaztelugatxe te bezoeken. Dit wordt ook wel ‘de kleine versie van de Chinese Muur’ genoemd en komt je misschien wel heel bekend voor als je ook Game of Thrones hebt gekeken.

Bologna in Italië

In Italië worden Rome, Venetië en Milaan vaak bezocht, maar heb je ooit al overwogen om eens naar Bologna te gaan? In deze stad staat de oudste universiteit van Italië, en daarnaast staat de stad bekend om alle portieken. De langs aaneengesloten straat met portieken is maar liefst drie kilometer lang. Als je deze straat volgt, kom je uit bovenop een heuvel bij de San Luca Basiliek. In totaal is er maar liefst 38 kilometer aan portieken te vinden in Bologna.

Wist je dat je in Bologna een toren vindt die nog schever is dan de toren van Pisa? Ook vind je in Bologna ‘klein Venetië’: als je door dit raampje kijkt, zie je een kanaal dat je precies aan Venetië doet denken. Daarnaast is Bologna de stad van, jawel, pasta Bolognese. Dit is alleen niet de pasta Bolognese zoals wij die in Nederland maken. Je vindt het op de kaart onder de naam Pasta Al Ragout.

Dit artikel is geschreven door Kim Bonte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *