Bijgeloof is een geloof of overtuiging dat niet gebaseerd is op wetenschappelijk bewijs of logica. Sommige mensen geloven bijvoorbeeld dat het boos maken van een kattin kan leiden tot ongeluk, of dat het dragen van een kostbaar sieraad kan helpen bij het voorkomen van een ziekte. Andere voorbeelden van bijgeloof zijn de overtuiging dat het aanraken van iemand met zwart haar geluk kan brengen, of dat het ongeluk brengt als je onder een trap door loopt. In sommige culturen wordt ook geloofd dat bij het zien van een weerspiegeling in een raam of spiegel je ziel tijdelijk kan worden weggenomen.
Voorbeelden van bijgeloof
Overal ter wereld zijn er bijgelovigheden actief. Het zien van een zwarte kat kan bijvoorbeeld ongeluk brengen. Echter zijn er ook mensen die hun eigen bijgeloof bepalen, bijvoorbeeld het dragen van een juweel van een dierbare die gestorven is. Hier volgen 8 andere voorbeelden van bijgelovig zijn.
1. Het kruisen van de vingers
Dit is een van de meest voorkomende voorbeelden van bijgeloof. Het is een oude traditie die teruggaat tot de oude Grieken en de Romeinen. De mensen geloofden dat het kruisen van vingers hen zou beschermen tegen het kwaad. Veel mensen doen dit nog steeds, hoewel veel van hen niet echt weten waarom.
2. Het dragen van bepaalde kleding
Dit is een andere veel voorkomende vorm van bijgeloof. Heel wat mensen geloven dat bepaalde kledingstukken geluk kunnen brengen. Dit kan een geluksbroek zijn, of een geluksshirt, of nog een ander kledingstuk. Sommige mensen dragen ook altijd hetzelfde kledingstuk tijdens bepaalde gebeurtenissen, zoals een wedstrijd of een sollicitatiegesprek.
3. Het bewaren van een talisman
Dit is een andere manier waarop mensen het kwaad proberen te verjagen. Men gelooft dat bepaalde voorwerpen geluk brengen, zoals een klavertje vier. Sommige mensen hebben als amulet of talisman een hanger of een armband. Deze voorwerpen dragen ze dan altijd bij zich.
4. Het mijden van ongeluksgetallen
Heel wat mensen geloven dat bepaalde getallen ongeluk brengen. Dit kunnen getallen zijn die geassocieerd worden met het kwaad, zoals 13 of 666. Andere mensen mijden getallen die ongeluk hebben gebracht in het verleden, zoals het getal 7 bij dieren die ziek zijn geworden.
5. Het mijden van ongeluksdagen
Net zoals sommige mensen bepaalde getallen mijden, geloven anderen ook dat bepaalde dagen ongeluk brengen. Dit kunnen dagen zijn die geassocieerd worden met het kwaad, zoals vrijdag de 13e. Sommige mensen mijden ook dagen die in het verleden ongeluk hebben gebracht, zoals de verjaardag van een overleden geliefde.
6. Het geloven in bovennatuurlijke wezens
In sommige culturen geloven mensen in bovennatuurlijke wezens, zoals geesten, feeën of goden. Ze geloven dat deze wezens hen kunnen helpen of beschermen, maar ook kwaad kunnen doen. Sommige mensen bidden dan ook tot deze wezens en vragen hen om hulp of bescherming.
7. Het maken van wensen
Dit is een van de meest voorkomende voorbeelden van bijgeloof. Wanneer iemand iets ziet wat hem aan het kwaad doet denken, bijvoorbeeld een zwarte kat, maakt hij een wens om het kwaad af te wenden. Sommige mensen doen dit ook bij geluksmomenten, zoals het zien van een vallende ster, in de hoop dat hun wens uitkomt.
8. Het maken van offers
In sommige culturen geloven mensen dat het maken van offers aan bovennatuurlijke wezens hen geluk zal brengen. Ze bieden dan iets aan, zoals een dier of een bepaald object, in de hoop dat het wezen hen zal helpen of beschermen.
Foto door David Bartus via Pexels