Een zwarte keuken, het is de trend van dit moment. Ook wij zijn meegegaan in deze trend en hebben sinds mei 2020 een zwarte keuken.

Vlak voordat de coronacrisis uitbrak hadden wij een nieuwe keuken uitgezocht. Onze bestaande keuken begon steeds meer mankementen te vertonen. De vaatwasser ging stuk en begon te lekken, de koelkast ging met regelmaat uit (het liefst als net de week boodschappen bezorgd waren) en de afzuigkap deed het niet. Samen met Avanti Keukens in Kesteren hebben wij toen een nieuwe keuken uitgezocht.

Een prachtige zwarte keuken met alle inbouwapparatuur die op ons lijstje stond, waaronder een stoomoven. Door het plaatsen van de zwarte keuken waren we ook gelijk van onze schuine wand af en is er een hele moderne strakke keuken ontstaan.

Zwart is niet handig

En toch heb ik van een ding spijt. Ik heb spijt van de kleur. Als ik aan de eettafel zit, met uitzicht op de zwarte keuken, dan geniet ik nog steeds. De keuken is echt mooi geworden. We hebben hem afgestyled met groene metro tegeltjes en een prachtig schilderij van mijn schoonvader. En dat genieten is vaak van korte duur.

Ik geniet het meest van de keuken als hij net is schoongemaakt. Want dan is hij prachtig zwart. ’s Avonds als de vaatwasser is ingeruimd is dat schone effect vaak al weer weg. Als je namelijk een bord afspoelt en richting de vaatwasser brengt gebeurd het heel vaak dat er druppels op het kastje daarnaast vallen. En die druppels maken strepen.

Ook de koelkast deur is een verzameling van vlekken. Logisch want hoef vaak pak je tijdens het koken nog niet iets wat je nodig hebt en dan heb je vaak al iets vettig handen.

Zwarte keuken schoonmaken

Gelukkig heb ik sinds kort er wel iets op gevonden. Je kan niet even een doekje over de keuken heen halen. De zwarte keuken schoonmaken kost tijd.

Eerst maak ik een bak met warm water en schoonmaakmiddel. Hierin leg ik een vaatdoekje. Daarnaast zet ik een fles Dasty ontvetter en een droge doek. De kasten maak ik eerst schoon met het natte doekje met schoonmaakmiddel. Als de kast nog nat is spray ik deze in met Dasty en wrijf ik deze deels droog met de droge doek. En zo doe ik de hele keuken.

De kastjes schoonmaken op deze manier kost mij echt een uur. Met een beetje pech zie ik daarna de droge stof nog op de kasten zitten en moet ik de hele keuken nalopen met een stofdoek. Duurt lang, maar dan heb je wel wat. Daarna kan ik weer heerlijk met een kopje thee genieten van mijn schone mooie zwarte keuken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *