Heerlijk als je een vakantie hebt om naar uit te kijken. Even er tussen uit. Om je vakantie goed voor te breiden is het verstandig om te werken met een vakantielijstje. Hierdoor weet je zeker je dat alles meeneemt.

Vakantielijstje maken

Ik ben iemand die al ver van te voren een vakantielijstje gaat maken. Wij hebben ook een groot gezin dus er moet veel mee. Er moet een vakantielijst worden gemaakt voor 6 personen en sinds kort ook voor 1 hond. Genoeg personen dus om rekening mee te houden.

Daarbij geeft het maken van een vakantielijst mij rust. Ik leg deze op het dressoir en begin zeker een week van te voren al dingen te verzamelen. Onder het dressoir heb ik dan opvouwkratjes staan waarin ik alles verzamel. Als ik iets in het kratje leg, streep ik meteen af.

Voor elke reis maak ik een nieuw lijstje. Ik ken ook mensen die hebben een standaard vakantielijstje op hun pc staan maar ik vind het juist een onderdeel van mijn vakantie om elke keer een nieuwe lijst te maken. Heerlijk met de hand, met pen en papier.

Het maken van een lijstje is natuurlijk afhankelijk van de reis die je gaat maken. Maak je een citytrip dan hoef je niet altijd je bikini mee te nemen. Daar heb je in die paar dagen geen tijd voor. Ga je lekker naar de camping dan moet je rekening houden met al je kampeerspullen. Ga je naar het buitenland dan moet je rekening houden met allerlei papieren die je misschien mee moet nemen. Je vakantielijstje is dus afhankelijk van je bestemming en van de personen waarmee je reist.

Vakantielijstje huisje

Als wij een paar dagen naar Landal Harderwijk gaan bevat onze vakantielijst ook veel werkgerelateerde items. Deze vakantie is voor ons bedoeld om even te werken, even te ontspannen en even tijd voor onszelf te hebben. Overdag besteed ik aan ons bedrijf en ’s avonds mag graag lekker een boek lezen, het liefst op mijn e-reader.

We gaan niet altijd alleen naar een huisje. Gemiddeld 1 tot 2 keer per jaar gaan we ook met de kinderen naar een huisje. Op ons lijstje staan dan de meest voorkomende items zoals kleding, de boodschappen voor de 1e dag, handdoeken, theedoeken enz. Voor 2 kinderen moet ik wel altijd een extra item op het lijstje zetten: een slaapmasker. Zij kunnen namelijk niet slapen zonder slaapmasker.

Ook moet ik voor ons gezin de lacatase pillen niet vergeten. De helft van ons is namelijk lactose intolerant.

Vakantielijst buitenland

Als je naar het buitenland gaat dan staan er natuurlijk hele andere dingen op je lijstje. Reis je met het vliegtuig dan heb je een koffer vol te vullen. Je moet je houden aan het aantal kilo’s dat je mee mag nemen. Met het maken van je vakantielijstje moet je hier rekening mee houden.

Voordeel van vliegen is dat je een heleboel dingen ook weer niet mee hoeft te nemen. Je neemt dan geen handdoeken of theedoeken mee. Als je gaat vliegen neem je alleen je kleding en je verzorgingsproducten zoals zonnebrand en aftersun mee.

Ga je echter met de auto naar het buitenland dan moet je wel weer meer dingen op je lijst toevoegen. Elk land heeft bijvoorbeeld zijn eigen regels. In het ene land moet je verplicht voor elke passagier een veiligheidsvestje in de auto hebben. Bij het ene land is een verbanddoos verplicht, bij het andere weer niet. Frankrijk heeft een tijdje gehad dat je verplicht een alcoholtest in je auto moest hebben. Dat is gelukkig sinds 2020 niet meer nodig.

Op de site van de ANWB kan je heel duidelijk zien wat er wel en niet mee moeten als je met je auto door het buitenland gaat reizen: benodigdheden buitenland

Vakantielijst algemeen

Waar je ook heen gaat, het is verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Ook als je maar kort weg gaat is het slim om te kijken naar de beste reisverzekering. Er kan altijd wat gebeuren. En een reisverzekering hoeft niet duur te zijn. Vaak als je hem niet hebt en er gebeurd is zal je achteraf zeggen dat je liever die paar centen aan een reisverzekering had uitgegeven.

Een kortlopende reisverzekering moet je afsluiten binnen 7 dagen na het boeken van je reis. Iets om rekening mee te houden. Zeker nu we steeds vaker zelf ons hele reis samenstellen.

Vakantielijstje maken

Wat zijn nu de dingen die we het meest vergeten? Wat zijn nu echt dingen waar je rekening mee moet houden? Wij hebben ze op een rijtje gezet:

 • Opladers van je telefoon, camera, laptop, Ipad of e-reader
 • Extra contactlenzen
 • Wereldstekker
 • Zonnebril
 • Paracetamol
 • Paspoort

Een aantal dingen die wij standaard in meenemen:

 • Extra stekkerblok

  Wij verblijven altijd in een huisje. Zeker als we in Nederland een weekje of weekendje weggaan. De kinderen willen dan altijd steengrillen. Super leuk om te doen maar vaak is het snoer van je grillapparaat te kort. Of je moet de tafel gaan verschuiven om bij een stopcontact te komen. Sinds we die ervaring een keer hebben gehad nemen we altijd een extra stekkerdoos mee.
  Niet alleen handig voor het steengrillen maar ook handig voor de opladers van telefoon en ipads.
 • Stevige tape

  Altijd handig om bij je te hebben, dikke stevig tape. De ideale oplossing voor kleine ongelukjes. Denk daarbij aan een scheur in een tas, een draadje dat los ligt en zo zijn er nog genoeg andere manieren te bedenken waarbij dit tape een snelle oplossing kan zijn.

Wat neem jij mee op vakantie? Heb jij en je familie net als ons een eigenaardigheidje wat altijd mee gaat op vakantie?

Photo by Arnel Hasanovic on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *