Vele van ons dromen van werken op een zonnig strand in Bali of vanuit een trendy koffiebar in Berlijn? Tijdens de pandemie hebben we ontdekt dat thuiswerken vele mogelijkheden biedt. Je hoeft niet elke dag naar kantoor. Werken kan vanaf elke plek in de wereld.

De wereld is vol met digital nomads die hun laptops en levensstijl meenemen naar exotische locaties over de hele wereld. In deze blog duiken we in de top landen die digital nomads vaak kiezen en waarom.

Bali, Indonesië, is een echte hotspot voor digital nomads. Met zijn goedkope levensonderhoud, prachtige stranden en bloeiende expatgemeenschap, is het geen wonder dat zoveel mensen ervoor kiezen om hier te werken en te leven. De internetverbinding is er verrassend goed en er zijn talloze co-working ruimtes waar je aan de slag kunt.

Niet zo’n fan van tropische hitte? Geen probleem! Berlijn, Duitsland, is ook een populaire bestemming voor digital nomads. Deze stad staat bekend om zijn bruisende kunst- en muziekscene, geweldige nachtleven en natuurlijk, uitstekende koffie. Plus, het is een stad vol start-ups en innovatie, waardoor het de perfecte plek is voor freelancers en ondernemers.

Maar laten we het zonnige Spanje niet vergeten. Barcelona is een stad vol cultuur, geschiedenis en heerlijk eten. Het is ook een stad die de deuren wijd open zet voor digital nomads met zijn vele co-working spaces en snel internet. Het weer is er fantastisch, wat het de ideale plek maakt om te werken tijdens de dag en te ontspannen op het strand in de avond.

Als laatste, maar zeker niet de minste, is er Thailand. Chiang Mai om precies te zijn. Deze stad is een paradijs voor digital nomads vanwege de lage kosten van levensonderhoud, de vriendelijke bevolking en de rijke cultuur. Bovendien zijn er talloze cafés en co-working ruimtes om uit te kiezen.

Dus daar heb je het, de top landen voor digital nomads. Of je nu houdt van het strand, de stad of iets daar tussenin, er is een perfecte plek voor je. Dus pak je laptop en begin aan je avontuur!

Waarom Bali een paradijs is voor digital nom

Zoals al eerder gezegd, Bali is een echt paradijs voor digital nomads en dat heeft verschillende redenen. Ten eerste is het leven daar relatief goedkoop. Voor een fractie van wat je in de meeste westerse landen betaalt, kun je genieten van een comfortabele levensstijl, inclusief heerlijk eten, accommodatie en zelfs een werkplek in een co-working ruimte.

Wil je liever buiten de deur van je accomodatie werken? Bezoek dan een van de meeste geliefde co-workingplekken in Bali: Tropicalnomad.org. Niet alleen kan je hier heel goed werken, zij organiseren ook veel activiteiten waardoor je je co-workers beter kan leren kennen.

De internetverbinding in Bali is vaak verbazingwekkend goed, wat natuurlijk essentieel is voor iedereen die online werkt. Er zijn talloze cafés en co-working ruimtes met hoge snelheidsverbindingen waar je de hele dag ongestoord kunt werken.

Maar het leven draait natuurlijk niet alleen om werken. Bali heeft een geweldig klimaat, prachtige stranden en een overvloed aan activiteiten om van te genieten in je vrije tijd. Of je nu wilt surfen, yogalessen wilt volgen of gewoon wilt relaxen op het strand, er is altijd wel iets te doen.

Zo kan je er voor kiezen om een dagje naar Tamar Festival te gaan. Dit is een verlaten pretpark die door de jaren heen opgesierd is door graffiti. Deze plek is heel erg geschrikt om mooie foto’s te maken. Hier kan je echt bijzondere branding foto’s voor je site maken.

Bovendien heeft Bali een zeer gastvrije en diverse expatgemeenschap. Je zult er mensen uit alle hoeken van de wereld vinden, wat het makkelijk maakt om nieuwe vrienden te maken en te netwerken. Het is ook een plek waar je gemakkelijk gelijkgestemden kunt vinden, wat het leven als digital nomad een stuk minder eenzaam kan maken.

Tot slot is de Balinese cultuur ongelooflijk rijk en fascinerend. Het eiland staat bekend om zijn traditionele kunst en ambachten, prachtige tempels en kleurrijke ceremonies. Dit maakt het leven in Bali niet alleen comfortabel en gemakkelijk, maar ook inspirerend en verrijkend.

Waarom Vietnam steeds populairder wordt onder digital nomads

Vietnam is een land dat steeds meer op de radar komt van digital nomads, en dat is niet zonder reden. De kosten van levensonderhoud zijn er laag, wat betekent dat je geld verder reikt dan in veel andere landen. Je kunt voor een klein bedrag genieten van heerlijke maaltijden, comfortabele accommodaties en toegang tot co-working ruimtes.

Daarnaast is de internetverbinding in Vietnam behoorlijk betrouwbaar. In de grote steden zoals Ho Chi Minhstad en Hanoi vind je tal van cafés en co-working ruimtes met snelle wifi, waardoor je ongestoord kunt werken. En voor de momenten dat je niet aan het werk bent, is er een schat aan bezienswaardigheden en activiteiten om van te genieten.

Vietnam is ook een land met een rijke geschiedenis en cultuur. Van de bruisende straatmarkten tot de serene tempels, er is altijd iets nieuws te ontdekken en te leren. Dit kan zorgen voor een verrijkende ervaring naast je werk.

De Vietnamese mensen staan bekend om hun vriendelijkheid en gastvrijheid. Als digital nomad kun je gemakkelijk in contact komen met locals en andere expats, wat kan leiden tot een gevoel van gemeenschap en verbondenheid, zelfs als je ver van huis bent.

Tot slot heeft Vietnam een gevarieerd landschap dat veel te bieden heeft. Van de drukke steden tot de rustige plattelandsgebieden, de prachtige stranden en de indrukwekkende bergen, er is voor ieder wat wils. Dit maakt Vietnam tot een aantrekkelijke bestemming voor digital nomads die op zoek zijn naar zowel een plek om te werken als een plek om te verkennen en te genieten.

Foto door Nextvoyage

Portugal: betaalbaar leven met zon en cultuur

Portugal is een land dat steeds meer in trek is bij digital nomads, en dan met name de steden Lissabon en Porto. Deze steden hebben een relaxte sfeer, prachtige architectuur, heerlijk eten en een levendige cultuur. Het leven in Portugal is ook relatief goedkoop in vergelijking met andere West-Europese landen, wat het een aantrekkelijke optie maakt voor mensen die op afstand werken.

Het internet is in Portugal betrouwbaar en snel, wat essentieel is voor digital nomads. Er zijn tal van co-working ruimtes beschikbaar in de grotere steden, en veel cafés en restaurants bieden gratis wifi aan. Hierdoor kun je gemakkelijk een plek vinden om te werken, of je nu de voorkeur geeft aan de dynamiek van een co-working ruimte of de rust van een klein café.

Portugal heeft ook een geweldig klimaat, met veel zonuren en milde winters. Dit maakt het ideaal voor mensen die graag buiten zijn en willen genieten van het buitenleven. Of je nu wilt surfen aan de kust, wandelen in de bergen, of gewoon wilt relaxen op een terrasje, Portugal heeft het allemaal.

Daarnaast is Portugal een land met een rijke geschiedenis en cultuur. Er zijn tal van musea, historische gebouwen en culturele evenementen om te verkennen. En laten we het eten niet vergeten! De Portugese keuken is heerlijk en gevarieerd, met veel verse vis en zeevruchten, traditionele pasteitjes en natuurlijk de beroemde Portugese wijnen.

Kortom, Portugal biedt een combinatie van betaalbaar leven, een geweldig klimaat, betrouwbaar internet en een rijke cultuur. Dit maakt het een geweldige bestemming voor digital nomads die op zoek zijn naar een plek om te werken en te leven.

Mijn eigen droomplek in Europa

Ik droom zelf ook van een plek in Europa waar ik over vijf jaar neer wil strijken als digital nomad. Mijn favoriete plek is Italië. En in tegenstellig tot bovengenoemde landen zal ik nog wel even moeten zoeken naar een goede plek.

Mijn voorkeur gaat uit naar Noord-Italië aan het Comomeer maar het weer is daar niet altijd goed. Ook het internet in Italië heeft nog weleens problemen. Daarin tegen heb je natuurlijk wel heel erg lekker eten.

Om mijn avontuur voor te bereiden volg ik nu al een cursus Italiaans. Zo kan ik over 5 jaar straks in ieder geval mij een beetje verstaanbaar maken. En weet ik ook wat zij terugzeggen.

Wat zijn de nadelen van het digital nomads bestaan?

Zoals je ziet, zijn er veel voordelen aan het zijn van een digital nomad. Maar laten we eerlijk zijn, er zijn ook enkele nadelen aan verbonden. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze uitdagingen voordat je je koffers pakt en op pad gaat.

Een van de grootste nadelen is het gebrek aan stabiliteit. Je bent voortdurend in beweging, waardoor het moeilijk kan zijn om een routine op te bouwen. Dit kan vooral een uitdaging zijn als je iemand bent die structuur en routine nodig heeft om productief te zijn. Bovendien kan het constant veranderen van tijdzones je slaappatroon verstoren, wat op zijn beurt je productiviteit kan beïnvloeden.

Daarnaast kan het leven als digital nomad soms eenzaam zijn. Hoewel je veel nieuwe mensen ontmoet, kan het moeilijk zijn om langdurige relaties op te bouwen als je steeds opnieuw verhuist. Ook kan het lastig zijn om ver weg te zijn van familie en vrienden, vooral tijdens de feestdagen of andere speciale gelegenheden.

Zeker als er iets is met je familie of vrienden kan de afstand je nog eenzamer maken. De techniek van tegenwoordig geeft ons gelukkig wel de mogelijkheid om makkelijk contact met je familie en vrienden te onderhouden.

En dan is er nog het financiële aspect. Hoewel sommige landen goedkoop zijn om in te leven, kunnen de kosten van het voortdurend reizen snel oplopen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat, hoewel je misschien in een land met lage kosten van levensonderhoud woont, je nog steeds moet betalen voor dingen zoals ziektekostenverzekering, pensioenbijdragen en belastingen in je thuisland.

Informeer ook goed van te voren naar de geldigheid van je verzekeringen (consumentenbond.nl/zorgverzekering/buitenland). Als je langer in het buitenland verblijft kan de dekking namelijk vervallen en moet je een alternatief kiezen. 

Als laatste kan het lastig zijn om een goede werk-privé balans te vinden. Als je leeft waar je werkt, kan het moeilijk zijn om je werk ‘uit te zetten’. Dit kan leiden tot overwerken en burn-out. Het is belangrijk om grenzen te stellen en ervoor te zorgen dat je voldoende tijd neemt om te ontspannen en te genieten van de plekken waar je bent.

Al deze nadelen betekenen niet dat het leven als digital nomad niet de moeite waard is. Het betekent gewoon dat het belangrijk is om je bewust te zijn van de uitdagingen en om voorbereid te zijn om ze aan te pakken. Met de juiste planning en mindset, kan het leven als een digital nomad een ongelooflijk lonende ervaring zijn.

Foto door Yan Krukau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *