Mijn oudste dochter is dol op bakken en dit weekend mochten wij genieten van een koffie tulband. Echt een heerlijke tulband voor iedereen die dol is op koffie. Het kost je een uurtje maar dan heb je echt iets lekkers op tafel.

Tulband vorm

Begin maart is mijn oudste dochter 14 geworden. Zij is dol op bakken dus hebben we haar een aantal bakvormen cadeau gegeven waaronder een tulbandvorm. Dat was ook een beetje eigen belang want ik vind het een van de gezelligste cakevormen die er zijn. Een tulband geeft je baksels meteen een feestelijk tintje.

Kookboeken

Het dol zijn op koken en bakken heeft ze niet van een vreemde. Wij zijn ook dol op koken en bakken. Wij hebben een goed gevulde boekenkast met kookboeken.

Klein deel van onze collectie kookboeken

Een deel van deze kookboeken komen bij de kringloopwinkel vandaan. Zeker de bakboeken. Bij de kringloopwinkel kan je nog hele oude boeken vinden met daarin de recepten van vroeger. Mijn dochter vindt vooral deze recepten erg leuk.

De recepten moeten wel altijd worden aangepast want wij eten lactosevrij. Ook de koffie tulband moest worden aangepast. Een van de ingrediënten is slagroom en daar kunnen we niet tegen. Ook moest er karnemelk in, deze hebben wij vervangen door gewone lactosevrije melk.

Recept koffie tulband

Ingrediënten:

  • 275 gram zachte boter plus iets extra’s om mee in te vetten
  • 400 gram bloem plus extra om te bestuiven
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 theelepel zuiveringszout
  • 3 eetlepels espressopoeder
  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 225 ml ahornsiroop
  • 3 eieren losgeklopt
  • 225 ml karnemelk
  • 225 ml slagroom

Glazuur en garnering

  • 4 eetlepels ahornsiroop
  • 200 gram poedersuiker
  • 15 gram boter
  • 20 gram chocolade-mokkaboontjes

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een tulbandvorm van 3 liter in en bestuif deze met bloem

Zeef de bloem met het bakpoeder, zuiveringszout en espressopoeder in een kom. Roer in een andere kom de boter met de basterdsuiker tot een licht en romig mengsel. Klop geleidelijk de ahornsiroop erdoor en daarna geleidelijk de eieren met 3 eetlepels van bloemmengsel om schiften te voorkomen.

Meng de karnemelk en room en voeg de helft hiervan toe aan het botermengsel. Strooi de helft van het bloemmengsel erover en spatel dit er voorzichtig door. Meng de rest van het karnemelkmengsel en het bloemmengsel er vlug door.

Schep het beslag en de geprepareerde bakvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de tulband circa 50 minuten in de voorverwarmde over of tot hij mooi gerezen en je met een sateprikker in het midden kan prikken en deze er schoon uitkomt. Laat de tulband 10 minuten rusten* in de vorm, maak hem los met een mes en sort hem op een rooster. Laat hem volledig afkoelen.

Roer in een kom de ahornsiroop met 150 gram van de poedersuiker en de boter tot een glad glazuur dat de bolle kant van pollepel dik bedekt. Zet de tulband op een schaal en schep het glazuur erop zodat dit langs de ribbels omlaag vloeit.

Klop in een kommetje de resterende poedersuiker met 11/2 – 2 theelepels water tot een glad mengsel. Sprenkel dit met een theelepel over de koffie tulband. Verdeel de mokkaboontjes over de koffie tulband.

Het recept komt uit het boek snel en makkelijk bakken (ISBN 978-1-78186-711-2) maar is helaas niet meer verkrijgbaar.

Wij zijn blij met onze toekomstige Heel Holland Bakt dochter want dankzij haar hebben wij tijdens de 1e formule 1 race van dit jaar een lekker stukje koffie tulband.

*wij hebben hem, zoals vermeldt in het recept, voor 10 minuten laten rusten maar hij had beter langer in de tulband kunnen zitten. Nu viel hij iets uit elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *