Love, of te wel liefde start al vanaf je geboorte. Vanaf het moment dat je ouders voor je gaan zorgen leer je wat liefde is. En dit gaat je hele leven door. De meeste van ons hebben een liefdevolle verhouding met hun ouders. Daarom kan het soms zo schrijnend zijn als je ouders ouder worden en je ziet ze achteruit gaan. Ze kunnen niet meer genieten van de lifestyle die ze vroeger hadden. Gelukkig zijn daar goede oplossingen voor, denk daarbij aan een kangoeroewoning of een plekje in jouw eigen huis. 

Plekje bij jou thuis

Als je een goede band met je ouders hebt en graag voor ze zorgt, wil je niets liever dan hen een fijne oude dag geven. De gelegenheid bieden om nog te genieten van het leven zonder al te veel zorgen. En die zorgen zijn er niet alleen aan de zijde van je ouders. Jij als kind kan ook veel zorgen hebben over de manier waarop je ouders leven. Want als zij nog in jouw ouderlijk huis wonen betekent dit vaak dat het een groot huis is met allerlei gevaren.

Nu klinkt gevaren meteen een beetje overdreven maar een ongelukje zit in een klein hoekje. Een trap naar boven kan voor iemand op leeftijd echt een gevaar zijn. Zo zijn er veel meer dingen die het leven in een grote woning niet makkelijk maken voor mensen op leeftijd. Het dagelijks huishouden is vaak te veel, er zijn teveel ruimtes om schoon te maken. Ook een grote tuin kan snel verloederen als men ouder wordt. Men heeft er gewoon de kracht niet meer voor. Men kan lichamelijk last krijgen van het onderhouden van de woning. 

De oplossing is natuurlijk om je ouders naar een plek te laten verhuizen waar ze veilig kunnen wonen. Waar er meer mogelijkheden zijn om weer te genieten van het leven in plaats van zich druk te maken over hun huis en leefomgeving. 

Oplossing langer zelfstandig wonen

Je ouders kunnen naar een bejaardentehuis maar misschien heb je ze liever dichter bij jouw huis. Dan kan je kiezen voor een zorgwoning. En nu zul je bij die laatste wel denken dat je hier heel veel grond voor moet hebben maar dat valt heel erg mee. 

Een goede zorgwoning heeft maar 36m2 nodig. Hierin zit alles wat je ouders nodig hebben. Een woonkamer, een keuken, een badkamer, een ouderslaapkamer en soms is zelfs een 2e slaapkamer mogelijk. Deze kan dan gebruikt worden als logeerkamer maar ook worden gebruikt als hobbykamer. 

Het voordeel van een zorgwoning is het feit dat je je ouders altijd dichtbij je hebt. Zo ben je in de buurt als er iets is en kan je ze helpen. Maar zij kunnen jou ook helpen. Zo kunnen zij je kinderen opvangen. Of ‘s avonds voor je koken zodat als jij moe uit je werk komt er al een prakkie op tafel staat. En welke opa en oma vindt het nou niet leuk om zijn gerechten van vroeger te delen met de jeugd van tegenwoordig. 

Voor een kangoeroewoning hoef je overigens niet diep in de buidel te tasten. Ze zijn goedkoper dan je denkt. En met de overwaarde van de woning van je ouders kan je deze woning makkelijk bekostigen. Op deze manier maak je dus iedereen blij. Je ouders hebben hun eigen huis en jij hebt ze dichtbij je. Zo kan iedereen de lifestyle blijven hanteren die hij of zij had en er toch voor elkaar zijn. 

Foto van Andrea Davis on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *