Iedereen weet dat gezond blijven belangrijk is, maar hoe zit dat als je voortdurend onderweg bent? Het kan best lastig zijn om voldoende tijd te vinden voor lichaamsbeweging en gezond eten. In dit artikel vind je een aantal tips om fit te blijven terwijl je reist!

Tip 1: Doe aan voldoende lichaamsbeweging

Het is belangrijk om voldoende tijd te vinden voor lichaamsbeweging. Ook al is het maar een snelle workout in je hotelkamer: actief worden is van cruciaal belang. Er zijn genoeg oefeningen die je zonder apparatuur kunt doen, dus er is echt geen excuus om niet in beweging te komen!

Rekken, strekken en squats
Een paar goede opties voor wie wil bewegen zijn squats, lunges, push-ups, en tricep dips. En als je wat meer tijd hebt, probeer dan wat cardio-oefeningen te doen, zoals jumping jacks of burpees. En vergeet niet voldoende te rekken en strekken na afloop om spierpijn achteraf te voorkomen.

Fitness apps: wel of geen goed idee?
Heb je momenteel echt weinig tijd? Dan raden we aan om een fitness-app te gebruiken om snel te trainen. Er zijn tegenwoordig tal van opties beschikbaar en de meeste zijn gratis.  Is fitnessen helemaal nieuw voor je? Overleg dan eerst met je arts voordat je fitness-apps gebruikt of actief begint met oefeningen.

Tip 2: Koop gezonde snacks


We geven toe: het is best lastig om gezonde snacks te vinden als je onderweg bent. Toch is het heel belangrijk om te proberen een gezond dieet aan te houden. En met een beetje moeite krijg je dat echt wel voor elkaar. Pak wat fruit en groenten in of neem een gezonde snackreep mee. Bovendien zijn er steeds meer gezonde opties beschikbaar in luchthavens en benzinestations

Deze snacks moet je echt vermijden
Vermijd verwerkte voedingsmiddelen en suikerhoudende dranken, want daardoor ga je je alleen maar slechter voelen. De beste gezonde snacks zijn die waar je energie van krijgt, zoals mueslirepen of een appel.

Tip 3: Rust uit voordat je gaat reizen

Slapen in het vliegtuig is moeilijk, zelfs voor mensen die meestal geen last hebben van vliegen. Tip: probeer wat te rusten voordat je vlucht vertrekt, zodat je niet hoeft te vechten tegen de slaap als je in de lucht bent.

Zorg voor voldoende rust en comfort
Zorg er voor dat je een nekkussen of reisdeken meeneemt, zodat je comfortabel reist. Slaappillen zijn ook een optie, maar zorg er wel voor dat je een stoel bij het raam boekt zodat je genoeg licht krijgt.

Denk aan jezelf
Als slapen in het vliegtuig echt onmogelijk is, probeer dan wat tijd te nemen om uit te rusten wanneer je aankomt op je bestemming. Je lichaam is niet gewend aan een jetlag en constant reizen, dus het is belangrijk dat je jezelf niet te veel opjaagt!

Tip 4: Pak verstandig in

Het is gemakkelijk om te veel in te pakken als je op reis gaat, maar probeer niet te veel mee te nemen. Teveel kleding en overbodige schoenen maken het alleen maar lastiger om te reizen. Zorg ervoor dat je bagage de juiste maat heeft, zodat in- en uitpakken geen gedoe is. Voor zaken als tandpasta of shampoo raden we verpakkingen in reisformaat aan, zodat je ze mee kunt nemen in het vliegtuig. Probeer daarnaast kleding te kiezen die geschikt is voor verschillende situaties en weersomstandigheden. Op die manier ben je op alles voorbereid!

Tip 5: Neem overal een fles water mee naartoe

Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven, helemaal wanneer je op reis bent. Neem overal een flesje water mee naartoe om voldoende te drinken. Als je niet gewend bent om veel water te drinken, begin dan langzaam en verhoog de hoeveelheid geleidelijk.

Waarom is water drinken zo belangrijk?
Water is essentieel om je lichaam gezond te houden en het is een stuk beter dan suikerhoudende dranken en energiedrankjes. Vergeet niet om ook tijdens het vliegen water te drinken, want de lucht in vliegtuigen is erg droog!

Koop herbruikbare waterflessen
Probeer een herbruikbare fles te kopen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het steeds weggooien van plastic flessen. Bovendien kun je het nogmaals gebruiken wanneer je thuiskomt voor gezonde groene smoothies of andere gezonde drankjes!

Tip 6: Rek- en strek regelmatig

Urenlang in een vliegtuig of auto zitten is niet gezond, ook al probeer je anders gezond te zijn. Zorg ervoor dat je elk uur opstaat en je uitrekt om te voorkomen dat je lichaam stijf wordt.  Loop, indien mogelijk, een paar minuten rond in het vliegtuigpad. Je bent op die manier toch een beetje in beweging.

Blijf in beweging
Misschien ben je van plan om op autovakantie te gaan. Neem tussen het rijden door paar uur een pauze om te bewegen en te stretchen.  De beste manier om onderweg fit te blijven is door van lichaamsbeweging een prioriteit te maken en gezonde snacks in te pakken. Wij hopen dat je dit artikel nuttig vond!

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *