Wandelen is voor mij Amy een van de fijnste momenten om een omgeving te ontdekken. Of dit nu ergens op een berg in de Filipijnen is of gewoon lekker in ons eigen kikkerlandje dat maakt mij niet uit. Een van mijn favoriete wandelspots in Nederland is Huis ter Heide vlak bij Tilburg.

Huis ter Heide is een heel fijn natuurgebied in Brabant. Het ligt tegen Tilburg aan. Het is zelfs zo dichtbij dat je vanuit dit natuurgebied Westpoint, het hoogste appartementencomplex van Tilburg kunt zien liggen. Ondanks dat je zo dicht bij de stad zit kun je prima genieten van de rust en stilte die het natuurgebied te bieden heeft.

Bij Huis ter Heide vind je veel variatie in natuur. Zo wandel je over de heide, door de bossen en langs verschillende waterplassen voor een heerlijke dag in de natuur. Wandel zeker ook langs de uitzichtpunten en over het vlonderpad voor de ultieme ervaring. 

Ga op zoek naar de Schotste hooglanders in dit gebied. Ik kan je alvast vertellen dat dat super makkelijk is. Bijna alle keren dat ik in Huis ter Heide heb gewandeld heb ik de Schotste hooglanders gezien. 

Naast Schotste hooglanders vind je ook veel verschillende vogels, eenden, roofvogels en zelfs boomkikkers. Kun jij ze allemaal spotten?

Schotste hooglanders tegenkomen tijdens je wandeling is natuurlijk super leuk. Houd er wel rekening mee dat het wilde dieren zijn. Wandel met respect voor de natuur doe je zo!

Naast wandelen kun je ook heel goed fietsen en paardrijden in Huis ter Heide. 

Leuke wandelroutes

Zelf wandel ik meestal zonder route te volgen. De groene route komt dicht in de buurt van een wandeling in mijn favoriete deel van Huis ter Heide. 

De groene route: De groene route is een wandeling van acht kilometer en brengt je voornamelijk langs de heide en de venne. Halverwege de wandeling wandel je over het vlonderpad. Uit ervaring kan ik zeggen dat je rondom het vlonderpad vaak Schotse hooglanders kunt zien. Dat ik ze daar vaak zie, houd natuurlijk niet in dat dat ook garantie is dat je ze daar gaat zien. Na het vlonderpad loop je door richting het uitkijkpunt om je wandeling verder over de heide te vervolgen. 

Startpunt van de route: Natuurmonumenten parkeerplaats aan het begin van de galgeneindsestraat in Loon op Zand.

De rode route: Loop je liever door het bos dan is de rode route echt iets voor jou. De rode route is ruim zes kilometer die je meeneemt loof- en naaldbomen en over de heide. Ook hier is de kans groot dat je de Schotse hooglanders tegenkomt. 

Startpunt van de route: De parkeerplaats ter hoogte van middelweg 1 in de moer. 

Net niet in Huis ter Heide, maar wel een interessante korte route is de witte route in Kaatsheuvel. Deze route van slechts 2,5 kilometer neemt je mee land de explosieve geschiedenis van Kaatsheuvel. Je loopt hier langs het opgeblazen Munitions Aufgaben Stelle die op 5 september 1944 is opgeblazen. De wandeling neemt je mee langs de restanten van loopgraven en bomkraters. 

Kun je na deze wandelroutes niet genoeg krijgen van wandelen in Brabant? Er zijn nog veel meer leuke natuurgebieden te vinden. 

Eten onderweg
In het natuurgebied zelf zul je geen restaurants of koffie tentjes tegen komen. Neem lekker je eigen lunch mee en geniet hiervan op één van de vele bankjes in het natuurgebied. Duurzame tips: Neem een herbruikbare waterfles en lunchtrommel mee. Ruim ook altijd je afval weer op. 

Rondom het natuurgebied vind je wel een paar restaurantjes. Loop je de rode route dan kun je je wandeling afsluiten bij ‘t Moaske. Een aanrader daar is de Moerse koek. Een heerlijk gebakje met honing en walnoten. Mijn favoriet!

Voor een heerlijke lunch of zelfs een nachtje slapen is Auberge de Moerse hoeven de place to be!

Geschreven door gastblogger Amy van Loon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *