We kennen het allemaal wel, het gevoel als je altijd maar met andere bezig bent. Maar wanneer ga je aan jezelf denken?

Je baas je kinderen, je huishouden, je relatie en zo kan ik nog wel even doorgaan. Wij vrouwen zijn expert in andere mensen of dingen voorop zetten. We denken vaak eerder aan de ander dan aan onszelf. En dat terwijl aan jezelf denken heel erg goed is.

Eigenlijk is het net zoals in het vliegtuig. Als de zuurstofmaskers vallen moet je eerst voor jezelf een masker op doen en pas daarna bij je kind. Toch vergeten we dat vaak. En dat kan hoog oplopen waardoor we veel stress ervaren.

Hoe kun je aan jezelf denken?

Het zijn de kleine dingen die het doen. Ik ben zelf moeder van 4 pubers, run een eigen bedrijf, heb een dartelende welsh corgi inclusief een dagelijkse portie corgi glitter en dan nog een huishouden. Veel ballen dus om hoog te houden. En dan heb ik nog geluk dat ik een man heb die ook heel erg veel doet.

Ondanks dat ik een man heb die veel doet ben ik expert in mezelf wegcijferen. Andere eerst. Aan jezelf denken is gewoon moeilijk. Maar dat gaat veranderen. Ik ben meer aan mezelf aan het denken.

Kleine momenten voor jezelf

Ik ben begonnen met sporten en op mijn voeding letten. Ik wil namelijk een paar kilo’s kwijt. En voorheen voelde ik mij uitgesloten als ik anders at dan mijn gezin. Ik kookte wel hun favoriet maar dacht vaak niet aan mezelf. Maar tegenwoordig kook ik voor mezelf. Ik meal prep een aantal maaltijden zodat het mij niet teveel moeite kost.

Aan de andere kant, ik vind het heerlijk om even bezig te zijn met mijn maaltijden. Dan ben ik aandacht aan mezelf aan het geven. Dat geeft een goed gevoel.

Nu is sporten en anders koken al best een grote impact. Het kost veel tijd. Er zijn genoeg andere kleine dingen die je kan doen om momenten voor jezelf te creëren, momenten waar aan jezelf denken mogelijk is:

1. Koffie of theemomentje

Gun jezelf een mooie kop. Ik heb mezelf verwent met een mooie girlboss mok:

Deze staat op mijn bureau en het klinkt gek maar mijn the smaakt echt lekkerder. Ik voel mezelf altijd erg trots als ik uit mijn mok drink. Maar ook beneden heb ik mezelf een mooi kop cadeau gedaan. Een hele sjiek kopje met een gouden randje. Deze gebruik ik voor de koffie.
(zie de foto bij het artikel luxe met pasen: https://loveandlifestyleblog.nl/luxe-met-pasen/)

Ik gebruik deze alleen als ik alleen ben. Dan voel ik mij echt de koningin, zeker als mijn welsh corgi aan mijn voeten ligt.

2. Neem me-time

Naast mijn mok zijn er nog een aantal dingen waarmee ik even tijd voor mezelf neem. Zo ben ik op het moment veel aan het lezen in 2 zelfontwikkelingsboeken. Boeken waarin tips worden gegeven over aan jezelf denken maar ook tips over hoe om te gaan met dingen uit het verleden en meer van jezelf houden.

Ook neem ik even tijd voor mezelf door te mediteren. Op mijn kantoor heb ik een meditatiekussen waar ik dan even 10 minuten tijd voor mezelf neem en ga mediteren. Zo maak ik mijn hoofd leeg.

3. Wandelen

Met een hond in huis ontkom je er niet aan om af en toe even naar te buiten te gaan. Er moet toch met de hond gewandeld worden. Deze tijd beschouw ik niet als taak maar als gelegenheid om even aan mezelf te denken.

Als ik op pad ga zet ik altijd mijn koptelefoon op en luister dan naar mijn favoriete playlist of podcast.

4. Doe even helemaal niets

Mijn pubers zijn hier erg goed in, niets doen en alleen aan jezelf denken. In dat opzicht kan ik hen als voorbeeld nemen, gewoon even helemaal niets doen. Languit op de bank hangen en gewoon netflixen, een serie kijken, over je telefoon je socials bijhouden of zelfs domweg voor je uitkijken.

Ik kan dat niet zo goed. Ergens in mijn hoofd is er altijd een stemmetje dat zegt dat er nog zoveel gedaan moet worden. Ik probeer het tegenwoordig wel. Dan lunch ik op de bank en gun mezelf het om een serie te kijken. Even een half uurtje niets. Het voelt een beetje als spijbelen maar dan op een goede manier.

Mijn tips zijn niet heel erg bijzonder maar ik hoop wel dat ik je er mee heb kunnen inspireren. Dat je ziet dat vele vrouwen hiermee strubbelen en dat het tijd wordt dat we vaker aan jezelf denkt. Dat we vaker even rust mogen nemen. Wij zijn het waard!!!

Foto van Tina Witherspoon op Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *