Rugpijn is een veel voorkomend probleem dat kan worden veroorzaakt door een aantal verschillende factoren. Meestal is het niet ernstig en kan het met rust, een bepaalde toepassing van koude of warmte, en vrij verkrijgbare pijnstillers worden behandeld. Soms kan rugpijn echter een aanwijzing zijn voor een meer ernstig probleem, bijvoorbeeld een hernia of een zenuwcompressie. In deze gevallen, kan een operatie of een andere medische behandeling nodig zijn.

Symptomen en oorzaken van rugpijn

Symptomen van rugpijn kunnen variëren van mild en ongemakkelijk, tot ernstig en ondraaglijk. In sommige gevallen kan de pijn ook uitstralen naar andere delen van het lichaam, zoals de benen of de armen. Rugpijn is meestal het gevolg van een blessure of een letsel, maar het kan ook het gevolg zijn van lichamelijke of emotionele stress, van een slechte houding, of van een medische aandoening.

Een arts raadplegen

Bij het diagnosticeren van rugpijn, zal de arts een fysiek onderzoek uitvoeren en naar de medische geschiedenis en de familiegeschiedenis vragen. Soms zal de arts aanvullende testen, zoals röntgenfoto’s of bloedtesten, voorschrijven.

De juiste behandeling toepassen

De behandeling van rugpijn is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Hier volgen enkele mogelijkheden die je kunt toepassen als je klachten van rugpijn ervaart.

Voldoende rust nemen

Begin met het verminderen van je activiteitniveau. Je moet voldoende rusten, maar probeer ook wat lichte activiteiten te doen die niet erg belastend zijn voor je rug.

Je rug ondersteunen

Probeer je pijnlijke rug te ondersteunen tijdens het slapen. Leg een kussen onder je knieën als je op je rug ligt, of leg een kussen tussen je benen als je op je zij ligt.

De juiste houding

Vergeet niet om je houding te verbeteren. Zorg ervoor dat je niet te lang in een ongemakkelijke houding zit of staat.

Pijnstillers gebruiken

Probeer pijnstillers te gebruiken als de pijn erg is. Pijnstillers waarvoor je geen doktersvoorschrift nodig hebt, zoals ibuprofen of paracetamol, kunnen helpen.

Zalf gebruiken

Er zijn verschillende soorten zalf die je kunt gebruiken bij rugklachten. Voltaren is hier een voorbeeld van. 

Warmte of koude therapie

Probeer een behandeling met warmte of koude op je rug te gebruiken. Dit kan de pijn helpen verminderen.

Oefeningen voor je rug

Probeer het uitvoeren van oefeningen voor je rug om de spieren in je rug te versterken en de stijfheid te verminderen.

Een gezonde levensstijl

Zorg ervoor dat je een gezonde levensstijl leidt. Dit betekent niet meteen afvallen, maar het betekent wel dat je gezond eet en dat je voldoende beweegt.

Foto door Kindel Media via Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *