Griekenland is de perfecte vakantiebestemming voor zon-liefhebbers, cultuurliefhebbers en natuurliefhebbers. Of je nu alleen reist of met je gezin; er zijn zoveel uitstekende eilanden om uit te kiezen. In deze artikel gaan we dieper in op de beste Griekse vakantie eilanden waar je alleen, met vrienden of met familie optimaal kunt genieten!

Als je denkt aan een vakantie naar de Griekse Eilanden, denk je misschien aan zonnige stranden, helderblauwe zeeën en mooie ruïnes, maar er is nog veel meer te ontdekken op deze eilandengroep! Griekenland heeft vele kleine en grote eilanden, maar sommige zijn populairder dan andere. Of je nu graag wandelt, fietst of paardrijdt, er is altijd wel iets te doen. Genoeg om je vakantie mee te vullen!

Waarom naar Griekenland op vakantie gaan?

Griekenland is een land met een heleboel verschillende bezienswaardigheden en activiteiten die je kunt doen tijdens je vakantie. Het land heeft ook een aantal van de beste stranden in Europa, waar je kunt genieten van de zon en het kristalheldere water.  Wie van lekker eten houdt, is ook goed uit in Griekenland. Wat denk je van moussaka, souvlaki, Giros of Griekse salade met fetakaas? En natuurlijk een goed glas Ouzo daarbij, wat wil een mens nog meer? En het leuke is dat al die uiteenlopende Griekse eilanden, allemaal hun eigen karakter en charme hebben. De een zoekt liever de drukte en feestjes op, terwijl de ander liever de rust en de natuur opzoekt. En dat is allemaal mogelijk op de Griekse eilanden, het is alleen kwestie van het eiland kiezen dat bij jouw wensen past. We helpen je hieronder een handje op weg om het eiland te vinden die aan je verwachtingen voldoet. 

Foto van Katya Shkiper op Unsplash

De meest populaire Griekse eilanden 

Het popi-popi Kreta

Wanneer je aan Griekenland denkt, denk je wellicht meteen al aan het populairste eiland van allemaal: Kreta. Dit eiland is niet alleen het grootste eiland van Griekenland, maar ook het meest toeristische. Dit eiland in de Middellandse Zee staat bekend om zijn prachtige stranden met helderblauw water en historische plekken zoals de tempel van Knossos. En dan is er nog de gezellige sfeer die overal hangt. De locals zijn vriendelijk en gastvrij. En de stranden van Kreta zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn rustige baaien waar je heerlijk kunt relaxen, maar ook drukke  stranden met strandclubs waar het feest 24 uur per dag door gaat. Wat je ook zoekt, je vindt het vast op Kreta. Er zijn zoveel dingen te doen en te zien op dit eiland, dat je nooit meer naar huis zal willen.

Zakynthos op de kliffen

Zakynthos is een andere populaire bestemming onder toeristen vanwege de mooie stranden, het aangename klimaat en het levendige nachtleven. Het eiland met een lengte van 40 kilometer ligt in het westen van Griekenland en is makkelijk te bereiken met de veerboot of het vliegtuig. Strandliefhebbers gaan vooral naar Laganas beach, maar ook jongeren gaan hier maar al te graag naartoe vanwege het bruisende uitgaansleven. Er zijn veel bars en clubs die open blijven tot in de vroege uurtjes. In Kalamaki kun je schildpadden spotten. Bezoek stranden zoals Lagana Beach, Tsilivi Beach of Laganas Beach, want Zakynthos heeft vele prachtige stranden waar je kunt relaxen, zwemmen, snorkelen en duiken. Ook kun je op Zakynthos boottochten maken en verschillende wateractiviteiten beoefenen, zoals windsurfen, jetskiën en waterskiën. Voor diegenen die een meer ontspannen vakantie willen, zijn er vele spa’s en massagecentra waar je kunt ontspannen. Zakynthos biedt eigenlijk iets voor iedereen en is daarom zeker een bezoek waard voor jong en oud.

Gemixte invloeden op Corfu

Van de Noord-Egeïsche eilanden is Corfu het meest toeristische. Dit komt mede doordat het een van de grootste eilanden is en er direct vliegvelden naartoe zijn, maar ook omdat  het zoveel te bieden heeft; van mooie stranden tot schitterende wandelingen door het oude stadscentrum van Corfu stad. Je vindt hier namelijk overheersend Griekse, maar ook Britse, Italiaanse en Joodse invloeden. Dit maakt het erg interessant om rond te kijken en alles te verkennen en af te wisselen met het strand. Natuurlijk mag een bezoekje aan het welbekende Venetiaanse fort Palestraki niet ontbreken tijdens je bezoek aan deze stad. Jongeren zoeken vooral hun heil in Kavos. Ooit een slaperig vissersdorpje en nu het  moderne Chersonissos van Corfu. In het centrum vindt je volop bars, cafés en discotheken. Het drie kilometer lange strand van Kavos is in juli en augustus gevuld met zonnende jongeren.

Fietsen op Kos

De Griekse eilanden zijn een populaire vakantiebestemming, en Kos is daar geen uitzondering op. Het eiland heeft alles wat je van een typische Griekse vakantie verwacht: prachtige stranden, helderblauwe waters, historische bezienswaardigheden en heerlijk eten. Corfu is ook erg veelzijdig, dus er is voor ieder wat wils. Het eiland staat ook wel bekend als fietseiland. Waarom? Omdat er kilometers aan fietspaden te vinden zijn en dat is best bijzonder voor Griekenland. Er zijn veel mooie routes door de natuur die je kunt volgen. Huur dus zeker een fiets als je er bent. En als je dan toch op twee wielen je weg over het eiland maakt: bezoek dan het oude amfitheater van Kos: Dit amfitheater is gelegen in de stad Kos en is een van de oudste amfitheaters in heel Griekenland. Het dateert uit de 3e eeuw voor Christus en was oorspronkelijk bedoeld voor theater- en muziekuitvoeringen. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor allerlei evenementen, zoals concerten en opera’s. Een andere leuke activiteit is een bezoek aan de Thermae Romanae. Dit is een badhuis uit de Romeinse tijd die recentelijk gerestaureerd is. Je kunt hier relaxen in de warme thermen, genieten van de massagefaciliteiten of gewoon in het mooie uitzicht over de stad uitkijken.

Het middeleeuwse Rhodos

Rhodos is het grootste eiland van de Dodekanesos en ligt in het oosten van de Egeïsche Zee. Binnen 3,5 uur ben je met het vliegtuig op dit eiland. Met meer dan 3.000 zonuren per jaar  is dit een van de meest zonzekere bestemmingen van Griekenland. Rhodos staat bekend om zijn zonovergoten stranden, schitterende natuur en ruïnes uit de Oudheid. Rhodos stad, gelegen aan de noordoostkust van het eiland, is een werelderfgoedstad met een middeleeuws kasteel dat boven op een rots uitkijkt over de stad. Erg indrukwekkend! Badplaats Trianta is een populaire plek vanwege zijn ligging vlak bij Rhodos-stad, maar ook door zijn zand- en kiezelstrand dat helemaal doorloopt tot aan Ixia. Als je van surfen houdt, dan moet je zeker naar Ixia gaan. Bezoek dan meteen ook de Vlindervallei. Wellicht de grootste toeristische attractie van Rhodos. Hier tref je namelijk de zeldzame gestippelde Harlekijn vlinder. Maar ook al heb je niet veel met vlinders, de Vlindervallei is een idyllische bosrijke plek met beekjes en watervallen. Er zijn vele manieren om te ontspannen op Rhodos, of je nu houdt van watersport, wandelen of gewoon graag lekker in de zon ligt en niets doet.

De meest pittoreske Grieks eilanden

De Griekse eilanden zijn allemaal uniek en mooi op hun eigen manier, maar sommige zijn net wat pittoresker dan andere. Hier onze top 3 van meest pittoreske Griekse eilanden die je perfect kunt bezoeken tijdens je vakantie in dit mooie land.

1. Het meest fotogenieke eiland van Griekenland: Santorini 

Dit prachtige eiland is misschien wel het meest fotogenieke van alle Griekse eilanden. De witte huizen met blauwe daken staan prachtig af tegen het azuurblauwe water en de dramatische vulkaan in de verte. Er zijn drie manieren om bovenop het eiland te komen. Te voet, op een ezel of via de kabelbaan. Het is dus al een avontuur op zich om dit eiland te bezoeken! Er is verder genoeg te doen op Santorini, van wandelen en fietsen door de mooie natuur tot heerlijk loungen op het strand of winkelen in de gezellige stad Fira.  Bezoek bijvoorbeeld het vulkaanmuseum in Fira of ga wandelen langs de kraterwand van in Nea Kameni. Het is een van de meest populaire activiteiten op Santorini. Je kunt de vulkaan beklimmen en vervolgens in de krater een wandeling maken, waarbij je prachtige uitzichten hebt over de Egeïsche Zee. Ook kun je in een bootje naar de vulkaan toe varen, waarna je met eigen ogen kunt zien hoe actief deze nog steeds is. En tot slot: vergeet niet om de Venetiaanse kasteelruïnes in Oia een bezoekje geven.

2. Zomerse sferen op Mykonos!

Mykonos is misschien wel het chicste van alle Griekse eilanden en trekt veel celebs naar zijn luxueuze hotels en restaurants. Dit eiland in de Egeïsche Zee is het perfecte vakantieoord voor zon, zee en strand. Maar Mykonos is ook ideaal als je van steden houdt met gezellige winkeltjes, leuke terrasjes en goede restaurants t. Er is genoeg te doen op dit eiland, waardoor je je geen moment verveelt. Kies bijvoorbeeld voor een wandeling door het stadje Chora, ga je relaxen aan één van de vele strandjes of maak een boottocht naar het naburige eiland Delos? Vergeet ook niet om ’s avonds de levendige bars en clubs te bezoeken die Mykonos zo bekend hebben gemaakt! De bijnaam van Mykonos is ook wel party-eiland en dus daarom ook erg populair onder jongeren. Alhoewel Mykonos bekend staat om zijn uitgaansleven, is er ook genoeg te doen voor families. 

3. Het unieke Kefalonia

Wellicht niet een van de meest bekende Griekse eilanden, maar ongetwijfeld wel een van de mooiste. Het eiland Kefalonia dat ten noorden van het eiland Zakynthos ligt, is een pareltje. Paradijselijke zandstranden, onweerstaanbare turquoise wateren, torenhoge bergen met dennenbossen en tal van tijdloze witgekalkte dorpjes en stadjes dragen allemaal bij aan de status van Kefalonia als geliefde en pittoreske vakantiebestemming. Ga op avontuur en ontdek het binnenland per jeep. Zo kom je op plaatsen die je met een bus niet zou kunnen bereiken. Ontdek het ruige landschap, hoge kliffen en vlaktes met wilde bloemen. Kefalonia staat ook bekend om de wilde paarden en met wat geluk spot je er wel een paar. Drogarati Cave is een grot die één van de meest bezochte toeristische attracties op Kefalonia is en in het zuiden van het eiland ligt. De grot is ongeveer 3 kilometer lang en heeft verschillende kamers met prachtige stalactieten en stalagmieten. Er worden regelmatig concerten gegeven in de grot. Een andere unieke parel is Melissani Lake, een meer in het noordoosten van Kefalonia en ondergronds verbonden is met de zee. Hoe bijzonder is dat? Er is een opening waardoor het zonlicht naar binnen valt. Je kunt met een bootje het meer bezoeken of gewoon langs de kant wandelen.

Zin om op reis te gaan? Zorg dat je goed voorbereid bent door gebruik te maken van een vakantielijstje: https://loveandlifestyleblog.nl/vakantielijstje/

Foto van Hello Lightbulb op Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *