In 2022 zijn de prijzen bijzonder hoog en dat voelen wij in onze portemonnee, dat geldt voor iedere Nederlander. Vandaar ook dat wij zoekende zijn naar onderdelen waar wij geld op kunnen besparen. Alle kleine beetjes helpen en vandaar ook dat de onderstaande tips de helpende hand kunnen bieden. Wij hebben 7 punten op een rijtje gezet waar jij geld op kan gaan besparen.

Geld besparen op de woning

Het grootste deel van ons inkomen geven wij uit aan een woning. Je moet natuurlijk wel een dak boven jouw hoofd hebben. De huur of de hypotheek zijn een enorme kostenpost. Gelukkig kan jij ook geld besparen op jouw woning. Je kan bijvoorbeeld kleiner gaan wonen of op zoek gaan naar een goedkopere huurwoning.

Echter is het ook mogelijk om met meerdere personen in een huis te gaan wonen, waardoor jij de kosten kan splitten. Zo zien we op dit moment dat het delen van een boerderij steeds meer in trek komt. Je koopt met meerdere mensen een boerderij welke je dan verdeeld zodat iedereen zijn eigen woning heeft. Op Erfdelen.nl vindt je meer informatie en zie je welke gemeentes hier al aan meewerken.

Bekijk ook eens of jij geld kan besparen door de lening bij de bank te herzien. Het kan geen kwaad om eens een afspraak in te plannen met een expert.

Geld besparen op je boodschappen

Boodschappen doen is de laatste tijd een stuk duurder geworden. Dit komt door de inflatie maar ook door het tekort aan grondstoffen. Dat komt niet alleen door corona en de oorlof in Oekraine, ook natuurlijke aspecten hebben invloed op de prijs. Zo zijn er veel groente uit Spanje (ijsbergsla, spinazie) niet verkrijgbaar of duurder vanwege het sahara zand. Dit heeft een deel van de oogst verpest.

Bij het doen van je boodschappen moet je dus goed opletten. Hoe doet je dat?

  • Maak van te voren een weekplanning. Wat gaan we eten en wat hebben we daarvoor nodig? Let daarbij ook op de producten van het seizoen. Die zijn een stuk goedkoper.
  • Hou bij deze planning rekening met de aanbiedingen. Artikelen die je vaker gebruikt zijn sowieso slim om in de aanbieding te kopen. Al hoef je geen schuur vol aan te schaffen. De meeste aanbiedingen komen regelmatig terug.
  • Als je weet wat je gaat eten maak dan een boodschappenlijstje
  • Probeer je bezoekjes aan de supermarkt te beperken. We snappen dat je soms voor een kleine boodschap nog terug moet maar probeer dat te beperken tot max 2 keer. Hoe meer je in de winkel komt hoe meer je in de verleiding komt om iets te kopen.
  • Kijk ook eens naar alternatieven. Begin bijvoorbeeld je eigen moestuin of maak gebruik van ToGoodToGo.

Geld besparen op het vervoer

De benzinekosten zijn extreem hoog en dat is dan ook een bekend gespreksonderwerp. Je kan beter voor bepaalde dingen de auto gewoon laten staan en eens de fiets pakken. Los van het feit dat het gezonder is, kan je er ook flink wat geld mee gaan besparen.

Wellicht kan je zo af en toe ook met een collega samen naar het werk rijden en de kosten delen. Tanken kan jij het beste doen bij een selfservice tankstation, aangezien de kosten dan lager zijn. Er zijn diverse apps beschikbaar waarmee je kan zien welk tankstation bij jou n de buurt het goedkoopste is En dat is zeker de moeite waard. Als ik deze gebruik voor mijn wijk zit er soms wel een verschil van € 0,10 per liter in.

Mocht je vaker met het openbaar vervoer reizen, overweeg dan een abonnement.

Geld besparen op de vakantie

Een vakantie is vaak het hoogtepunt van het jaar. Wij raden je niet aan om de streep door de vakantieplannen te zetten. Het is juist goed, want je kan op die manier tot rust komen en de batterij weer opladen. Het is wel verstandig om buiten het hoogseizoen te reizen, dat kan al snel honderden euro’s schelen.

Vergeet ook niet om de vergelijksites te bezoeken, aangezien de prijzen voor een vakantie nog wel eens verschillen per reisorganisatie. In ons artikel Hoe vind je een goedkope stedentrip? vindt je tips voor een korte vakantie in een leuk stad.

Je kan ook overwegen om eens dichterbij huis op vakantie te gaan (zie onze ervaring met Landal Harderwijk), dat scheelt toch weer de kosten van een duur vliegticket.

Geld besparen op kleding

Kleding is voor sommige Nederlanders ook een hoge kostenpost. Dat is onnodig, want je kan op allerlei manieren goedkoper gaan shoppen. Je kan bijvoorbeeld eens naar een outlet gaan, zoals Bataviastad in Almere. Bekijk ook eens de mogelijkheden van tweedehands kleding, bijvoorbeeld via de Vinted applicatie. Het is ook mogelijk om zelf kleding te verkopen en dat geld weer te gebruiken voor nieuwe kleding.

Geld besparen op een smartphone

De smartphone is een must in ieders leven geworden, wij kunnen niet meer zonder de mobiele telefoon. Je kan namelijk alles regelen op de smartphone, van bankzaken tot ziekenhuisafspraken. De meeste Nederlanders beschikken over een peperduur mobiel abonnement en betalen al snel 40 tot 60 euro per maand. Zonde, want het kan veel goedkoper. Ga eens kijken naar de sim-only aanbiedingen of gebruik een oude telefoon net wat langer. Vergelijk ook altijd de prijzen bij aanbieder wanneer jij besluit om een smartphone abonnement af te sluiten.

Geld besparen op de energie

De energierekening is waarschijnlijk nog nooit zo hoog geweest en dat heeft te maken met de inflatie en de Russische invasie. Wij raden je daarom aan om eens wat minder vaak de verwarming aan te zetten en minder lang te douchen.


Een gemiddelde douchebeurt duurt 8,5 minuut. Door deze tijd te verkorten naar 5 minuten kan je 35 liter water per douchebeurt. Dat betekend dat je per persoon 240 liter water per week kan besparen.

Door gebruik te maken van een douchetimer kan je in de gaten houden of je binnen de 5 minuten blijft.


Daarnaast kan het nooit kwaad om te investeren in een degelijke isolatie en/of zonnepanelen.

Photo by Pawel Czerwinski on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *