Dit jaar bestaat mijn bedrijf alweer 13 jaar. In 2010 werd ik door een reorganisatie ontslagen en startte ik met mijn eerste blog. Dat waren spannende tijden. Want alles is nieuw en er komt een boel op je af. 

Waar moet je op letten als je een bedrijf start? 

Omdat de markt tegenwoordig al heel erg verzadigd is, is het raadzaam om al goed na te denken over de naam van je bedrijf. Doe goed onderzoek en start pas met het opzetten van een website nadat je je geregistreerd hebt bij de Kamer van Koophandel. Je zal niet de eerste zijn die al visitekaartjes, stickers, enz heeft laten maken en er dan bij de KvK achter komt dat je de naam niet mag gebruiken. 

En als je dan een naam bedacht hebt, vraag dan eens wat familie en vrienden ervan vinden. Vinden ze de naam bij je passen? Is het een naam waarbij je je vastlegt op een activiteit of geeft het in de toekomst ook ruimte om andere dingen toe te voegen? 

Als je een coachingspraktijk begint met de naam Mariedekindertherapeut en je wilt later toch ook volwassenen gaan helpen, dan moet je je naam en alles omgooien. 

Het bedenken van je naam is dus van groot belang. 

Reclame maken

En als je dan een naam voor je bedrijf hebt, wordt het tijd om dit kenbaar te maken aan de wereld. Let everybody know!!! Natuurlijk helpt mond-op-mond reclame, maar je moet groter denken. Heel de wereld moet zien dat ze bij jou terecht kunnen. 

Tegenwoordig kan je dat heel erg goed via social media doen. Start een kanaal dat bij jou en je doelgroep past en laat je zien. Schrijf blogs waarin je je expertise laat zien. Beantwoord vragen in groepen zodat je je kennis deelt. Wees zichtbaar. 

Maak ook op de ‘old school’ manier reclame maken is belangrijk, bijvoorbeeld door een magneetsticker op je auto te plakken. Zeker als je lokaal werkt is dit een aanrader. Het logo van mijn 1e blog heeft 5 jaar met duurzame stickers op mijn Citroen C1 gepronkt. Het logo bestond uit mijn naam en wolkjes. Alle vriendjes van mijn kinderen noemden het dan ook de wolken auto. Ik was op deze manier zeker duidelijk zichtbaar. 

Geduld

Zichtbaarheid helpt om je bedrijf te laten groepen. Maar ondanks dat je op allerlei manieren zichtbaar bent, kan het wel even duren voordat je klanten krijgt. Mijn tip: neem de tijd om je eigen bedrijf op te starten. In het begin loopt het misschien nog niet zo hard. Geniet van deze periode. Schrijf blogs en social media posts. Straks kom je er niet meer aan toe. Er zullen misschien zelfs periodes zijn waarin je weer verlangd naar de beginperiode, naar de rust.

Het ondernemerschap is een reis, een reis waar je van moet genieten, een reis waar je in moet groeien. 

Foto van Content Pixie op Unsplash

2 Replies to “Wat komt er kijken bij het starten van een eigen bedrijf? ”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *